IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария не обмисля налагането на санкции срещу Русия

Берн иска да помогне за разрешаването на кризата в Украйна, посочи финансовият министър на страната

10:07 | 04.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Швейцария не обмисля налагането на санкции срещу Русия

Швейцарското правителство не обмисля налагането на санкции срещу Русия, защото това би застрашило потенциала на страната да служи като посредник в конфликта в Украйна. Това посочи пред местното издание Schweiz am Sonntag Йохан Шнайдер-Аман, ръководител на Финансовия департамент на Швейцария.

По думите му страната иска да помогне за разрешаването на кризата в Украйна. В момента Швейцария председателства Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която участва в наблюдението и е посредник по кризата, припомня MarketWatch.

Кризата в Украйна премина на нов етап след атентата срещу самолета на Malaysia Airlines, който бе ударен по време на полет над Източна Украйна. Западът обвини за това проруски настроените сепаратисти, което доведе до нов кръг от санкции от страна на Европейския съюз (ЕС) и САЩ.

Шнайдер-Аман припомни, че Швейцария не е взела участие в предишните санкции, като същевременно обеща Берн да предотврати всякакви опити за използването на нейната територия с цел заобикаляне на рестриктициите на ЕС. Някои от забранителните мерки за пътуване на ЕС ще се прилагат обаче и в Швейцария, тъй като страната е част от Шенгенското пространство, което позволява свободното движение без паспорти.

Швейцария е търговски и банков център за руснаците и руския бизнес. Около три четвърти от руския суров петрол и петролни продукти, предназначени за износ се търгуват през Женева според Женевската търговска и спедиторска асоциация (Geneva trading & shipping association – GTSA).

Според данни на Швейцарската централна банка пък депозитите на руски кредитори в страната са достигнали около 15,8 млрд. швейцарски франка към края на 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ще станем на кукув ден! За това се искат "топки"!!!!!! Тук който разкритикува ГЛУПАВАТА ни политика спрямо Русия, е обвиняван в русофилство /сякаш е престъпление да си русофил/, любов към диктатурата и прочие ГЛУПОСТИ! Там в Швейцарскор не робуват на комплекси, нито пък раболепничат излишно и печелят хората. Всеки живее според акъла си. Русия не ни краде. Крадат ни тези НАШИТЕр които се възползват от международната конюнктурар като в замяна на сътрудничеството им с Русия, поставят като условие да не им се правят забележки, по колко отгоре като комисионни за реализацията на съвместни проекти ще си сложат. Те така работят и с американците между другото. Развитието на проекта за нов блок в Козлодуй го показва ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ех и ние щяхме да ставаме Швейцария на балканите, ама на - размина ни се :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
MrSi
преди 9 години
Много са си умни хората. При всички проблеми между Европа и Русия , те винаги излизат чисти , а ние все го отнасяме и от ляво и от дясно на картата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
тези не са прости, и не се правят на отворени, защото инак руските парички мигновенно заминават в китайски банки, а за швайцерите това не е никак малко ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още