IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оперативната печалба на HSBC за полугодието спада с 12%

Приходите на най-голямата европейска банка по размер на активите намаляват с 4% на годишна база

12:08 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Лондонският трезор продължава със своето преструктуриране. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лондонският трезор продължава със своето преструктуриране. Снимка: Ройтерс

Оперативната печалба на най-голямата европейска банка по размер на активите HSBC спада за пореден път, предава CNBC. Трезорът се намира във втората фаза на своя план за преструктуриране на дейността.

За първите шест месеца печалбата преди данъци на кредитната институция се смъква с 12% до 12,34 млрд. долара спрямо година по-рано. Финансовият резултат се размина с очакванията на анализаторите за спад от 11% до 12,5 млрд. долара. Оперативната печалба на HSBC намаля с 20% през първото тримесечие, припомня CNBC.

От своя страна нетната печалба се смъква до 9,46 млрд. долара от реализираните 10 млрд. долара през първите шест месеца на 2013 г., информира MarketWatch.

Приходите също се смаляват, тъй като финансовата група се опитва да свие бизнеса си чрез програма за съкращаване на разходи, стартирала през 2011 г. Главният изпълнителен директор Стюърт Гъливер заяви, че до 2016 г. в банката ще работят около 240 000 души спрямо 300 000 служители, които е имала през 2011 г.

Приходите на базирания в Лондон кредитор са с 4% по-малко до 31,36 млрд. долара спрямо първото полугодие на 2013 г., когато бяха 32,7 млрд. долара.

Същевременно председателят на HSBC Дъглас Флинт призова британското правителство временно да отложи приемането на новите правила за заделянето на целеви ресурс от инвестиционните банкови операции от страна на търговските банки в страната. Целта на новите регулации е да превърнат британската банкова индустрия в по-издръжлива на кризи и да отделят операциите по инвестиционно банкиране от търговското банкиране.

Според Флинт промените ще бъдат скъпи и ще са загуба на време, през което би било по-добре банките да натрупат капиталови буфери, чрез които да се защитят при евентуални сривове.

Той коментира и междинните финансови резултати на HSBC. Според него те са показали „изключително добро балансирано финансово представяне“ във време на ниски лихвени проценти и понижени обороти на финансовите пазари, пише още MarketWatch.

В първите часове на търговията на Лондонската фондова борса акциите на HSBC Holding поевтиняват с 0,11%. От началото на годината те са изгубили близо 5% от стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още