IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на HSBC за 2013 г. нарасна с 9%

Повишението на печалбата на най-голямата банка в Европа обаче не оправда пазарните очаквания

14:35 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на HSBC за 2013 г. нарасна с 9%

Британската банка HSBC отчете 9% ръст на годишната печалба преди данъци до 22,6 млрд. долара за 2013 г. от 20,6 млрд. долара за 2012 г. Резултатът обаче не оправда очакванията на анкетираните от Ройтерс анализатори, които прогнозираха положителен годишен финансов резултат преди данъци от 24,3 млрд. долара, пише CNBC.

Приходите на най-голямата банка в Европа се покачиха с близо 3% до 63,3 млрд. долара спрямо 61,6 млрд. долара за 2012 г. Оперативните разходи спаднаха с 4,3 млрд. долара. Експертите очакваха съкращенията на разходите да достигнат 5 млрд. долара.

След като банката оповести незадоволителните за пазарите резултати, към 14 ч. българско време на Лондонската фондова борса акциите на компанията поевтиняват с близо 4%.

Подразделенията на HSBC в Хонконг и Азиатско-тихоокеанския регион допринесоха за голяма част от постигнатите резултати, уточнява ВВС. Банката също така повиши размера на дивидента си от 0,45 цента за акция до 0,49 цента за ценна книга.

През 2013 г. кредиторът е увеличил бонусите за служителите си с 6 на сто до 3,9 млрд. долара. Само на 239 от своите служители банката е изплатила бонуси за над 1,7 млн. долара.

През миналата година главният изпълнителен директор Стюарт Гъливер е получил 8 млн. долара под формата на заплата и бонуси, докато през 2012 г. е получил 7,5 млн. долара.

Банката бе първата, която обяви, че ще търси необходимото одобрение на акционерите за повишаването на новия праг за бонусите в Европейския съюз от 100% на 200% от размера на заплатата на изпълнителния директор.

Експертите на HSBC очакват, че тази година пазарите ще са колебливи, защото развиващите се пазари се приспособяват към променящите се икономически условия. Но като цяло оценяват оптимистично перспективите пред развиващите се държави в дългосрочен план.

„Днес групата действа по-икономично и с повече лекота в сравнение с 2011 г. и притежава голям потенциал за растеж“, заяви при представянето на финансовите резултати Стюарт Гъливер. „Нашият здрав капитал продължава да подкрепя прогресивната ни дивидентна политика и затвърждава статуса на HSBC като една от най-добре капитализираните банки в света.“

Представянето си през 2013 г. банката дължи и на съкращенията, които Гъливер предприе с опитите за преструктуриране на дейността на британския заемодател. 40 хил. служители се простиха с работните си места, като HSBC продаде или затвори 60 от своите подразделения и оряза редица разходи само за трите години на неговото управление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още