IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Модерна Турция се отдалечава от корените си

Стената, която кемалистите изградиха мост между религията и държавата и образователната система, се срива, твърди анализатор

11:05 | 08.08.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Академикът&nbsp;Екмеледин Ихсаноглу е основният конкурент на Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Академикът Екмеледин Ихсаноглу е основният конкурент на Ердоган. Снимка: Ройтерс

Кемал Ататюрк основава някога Турция като светска, ориентирана към Запада държава между Европа и Ориента. Но в неделя се очаква министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган да победи на изборите своите двама съперници с убедително мнозинство. За много турци, които все още са лоялни към светския и прозападно ориентиран основател на страната, първите преки избори на турски президент вероятно ще бъде горчиво разочарование, пише в свой анализ по темата The Wall Street Journal. 

Нито един от съперниците на Ердоган не успява да спечели последователите на Мустафа Кемал Ататюрк. „Аз ще бойкотирам изборите", казва 37-годишният Ибрахим Хакверди, който със съпругата си и двете си малки дъщери посещава мавзолей, построен в памет на починалия преди почти 80 години Ататюрк. „Нито един кандидат не е истински кемалист. Ердоган ще спечели отново, и ще се опита да потъпче идеалите на Ататюрк", смята той. 

За Хакверди и много други кемалисти кандидатите са доказателство, че идеите на Ататюрк днес намират все по-малко уважение, докато Ердоган и останалата част от ръководството на страната изграждат една ислямска държава. Някога светски коалиции с помощта на мощните военни постановиха, че религията и политиката ще останат строго разделени. Но днес  политическият ислям се превръща в тенденция, в "мейнстрийм". По време на трите си мандата като премиер Ердоган омаломощи армията, която от 1960 г. насам свали от власт четири правителства, а важните политически постове се държат от лица, които споделят неговата идеология.

На Ердоган не му бе разрешено да изкара четвърти мандат като министър-председател, така че той се кандидатира за президент. Това е първият път, в който президентът ще се избира пряко от народа, след като на референдум през 2007 г. бяха променени изборните правила. Според последните проучвания Ердоган ще спечели 55% от гласовете.

Светски настроените турци се оплакват, че Ердоган все по-често навлиза и нарушава личния живот на хората по религиозни причини. Той затегна законите за алкохол, започна да дава съвети на жените за това колко деца те трябва да имат и критикува, че студентите от двата пола живеят заедно в общи апартаменти и общежития.

Двете основни светски партии номинираха Екмеледин Ихсаноглу за основен конкурент. Академикът и бивш генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество, който е роден в Кайро, прекарва голяма част от живота си в изучаване на исляма. Очаква се той да бъде приет добре особено сред дясноцентристките избиратели, които обикновено избират кандидатите на Партията на справедливостта и развитието (на турски: Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP). Но много турци съжаляват, че той не е същински светски кандидат.

Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Всичко това е вярно разбира се, но:1) То е вярно и за Полша, пък Полша стана част от ЕС 2) ЕС е следвало да си направи тази сметка И ДА НЕ ИМ ОБЕЩАВА членство. Да им се каже ЧЕСТНО вижте, вие не сте Европейска държава и няма да сте член на ЕС. НАТО - да, всякакви споразумения - свободна тъговия, пари (световна банка, подпомагане на развиващи се икономики...) НО няма да сте в ЕС. Ето, както не се сърдят че никой не ги кани да станат част от САЩ, така не биваше и да им се дават надежди за ЕС след като нямат намерение да ги вземат, поради опасенията, изразени от теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
При една пълноправна интеграция в ЕС, турците най-вероятно щяха да са в състояние да отхапят голяма част от баницата на трудовия пазар в Европа (това е проблем), щяха да напомпат мнооого икономическите си мускулите и в добавка като отчетем силата на армията, числеността им, демографския профил и способността им да се държат един за друг, като нация и общество (това последното е следствие от дълбоките корени на традиционните ценности, които носят от религията си) излиза, че авропейците е имало и има от какво да се опасяват. Проекта Кемализъм, които имаше за цел да отслаби тези вътрешни спойки на обществото им, изглежда отива към провал - респективно и интеграцията им с ЕС, се изключва като вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 15
misanthrope
преди 9 години
Сега ще ми скочите, обаче това не е изненада. Турция се опита да бъде модерна, светска, западана и мюсюлманска, но това не и беше позволено. Беше им обещано ЕС и вече 50 години ги държат на тази кукичка, ползват ги за гастарбайтери да им плащат пенсиите, ползват ги за евтина аутсорсинг дестинация, ползват ги за действаща натовска армия, която да брани Европа от ислямистките набези и това е. Турция не е добре приета в Европа.. защото е мюсюлманска да - ФАКТ.Тоест Европа не можа да се еманципира от религията си, не Турция.Разбирам разочарованието на турците и не са изненадващи тези настроения, а това не е добре за нас, защото една ислямистка Турция ще изкара нас на фронта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още