IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Westinghouse призовава ЕС за диверсификация на доставките на ядреното гориво

Компанията посочва, че непрозрачните условия в договорите за доставка на гориво крият рискове за Източна Европа

17:59 | 22.08.14 г. 3
Westinghouse призовава ЕС за диверсификация на доставките на ядреното гориво

В условията на криза в отношенията между Русия и Украйна ЕС анализира опасностите от спирането на доставките на природен газ и търси алтернативи. Реакция трябва да има обаче и по отношение на рисковете, които представлява за ЕС контролът, който Москва държи по отношение на доставките на ядрено гориво за източните страни в общността.

Този призив идва от един от водещите доставчици на ядрено гориво в световен мащаб – японско-американската компания Westinghouse, цитирана от Financial Times.

Доставките на ядрено гориво са просто още един аспект от европейската зависимост от Русия. Много от реакторите в Източна Европа работят само с руско гориво, добавят от компанията и посочват за пример централите в Унгария, Словакия, България и Чехия, които са изцяло зависими от руското ядрено гориво и единствения доставчик - ТВЕЛ. Голям потребител е и Финландия.

От американската компания, която е вероятният строител на нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, посочват, че е необходимо да има поне още един доставчик на ядрено гориво за страните от Източна Европа – в случай на технически проблеми или някакви политически санкции.

Затова и от Westinghouse предлагат на Брюксел да задължи енергийните компании в региона да потърсят нови източници на ядрено гориво. Майкъл Кирст, вицепрезидент на компанията по стратегическите въпроси, посочва и прецедент – през 2000 г. ЕК нареди на Франция да отвори своя пазар на ядрено гориво.

От Европейската комисия вече коментираха, че окуражават диверсификацията на доставките на ядрено гориво в условията на отворен пазар и се търсят алтернативи за „всички етапи от цикъла на ядреното гориво“, допълва FT. В същото време обаче комисията не смята да определя квоти за доставките на ядрено гориво.

За Westinghouse поетите мерки не са достатъчни и в източните държави от общността реално няма напълно отворен пазар, а много от детайлите по споразуменията за доставка не са прозрачни. 

От компанията препоръчват на ЕК да разследва дали непрозрачните споразумения за доставка на гориво от Русия не представляват антимонополен дъмпинг. Припомняме обаче, че Westinghouse също скри от обществеността в България при какви условия ще доставя ядрено гориво, ако бъде избрана за изпълнител на проекта за седми блок в Козлодуй под предлог „търговска тайна“.

На този етап проверките на ЕК относно доставките на ядрено гориво не са прескачали етапа на предварителните проучвания. Развитието на тези процедури например би изисквало обиск в руските предприятия, а това не е възможно, посочва още FT.

Според изданието Westinghouse произвежда ядрено гориво и за руските реактори ВВЕР - 440 до 2007 година, но не издържа на конкуренцията на руските компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Бизнес ли?(....така дори и скъп продуктът ни ще се продава!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
"...Westinghouse предлагат на Брюксел да задължи енергийните компании в региона...""...За Westinghouse поетите мерки не са достатъчни...""...От компанията препоръчват на ЕК да разследва..."хехе... става ли някакво съмнение относно структурата и характера на отношенията между органа на изпълнителната власт на ЕС и някаква американска компания и какво следва от това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
Проблемът на Уестингхаус е, че не предлагат да си прибират отработеното гориво. Ако трябва си го съхраняваме ние, става маалко по-скъпо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още