IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

Ескалацията на напрежението можеше да бъде избегната, ако ЕС беше включил Русия в процеса на интегриране на Украйна, пише сп. "Time"

21:44 | 17.09.14 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как ЕС допусна Путин да получи своето в Украйна

"Никой не е говорил с нас за тези проблеми", заяви ядосано Путин. "Просто ни беше казано, че това не е наша работа", отбеляза той.

Това, което изглежда го е разтревожило най-много, е възможността след влизане в сила на търговското споразумение европейските стоки да бъдат контрабандно внасяни в Русия през Украйна, без да се плащат надлежните такси.

За да онагледи проблема, Путин дори донесе снимка на полски храни с поставен заблуждаващ етикет, за да изглеждат все едно идват от съседен Беларус. "Тук е написано, че страната на произход е Беларус. Но когато отлепите етикета, става ясно, че е Полша!", каза той, размахвайки снимката във въздуха. "В случая с Украйна това ще се случва десет пъти повече. Ние ще бъдем залети, разбирате ли? Залети!", заяви той.

В контекста на боевете в Източна Украйна, при които до момента са били убити над 2000 души, това може да е изглеждало като незначително оплакване, предявявано от Путин по време на този отчаян кръг от мирните преговори. Но от самото начало на конфликта това недоволство е в сърцевината на неговото мислене.

Русия като доминираща сила в Източна Европа отказва да бъде изключена от отношенията на Украйна със Запада. Путин каза през март, когато присъедини Крим, че не иска Западът да се "разполага като у дома си в нашия заден двор или в историческата ни територия".

Напрежението до голяма степен беше породено от отказа на Европа да признае понятия като "историческа територия" и геополитически "задни дворове" - поне до миналата седмица.

На срещата в Киев в петък Барозу призна, че Русия отдавна иска да има дума в търговските преговори между ЕС и Украйна. Той настоя, че Москва винаги е получавала отказ. "Русия трябва да признае правото на Украйна да води преговори за споразуменията, които иска. В това се състои въпросът", каза Барозу. Според него, позволявайки на Русия да има място на масата на тези преговори, ЕС би приел "теорията на сферите на влияние или един вид ограничен суверенитет на независима страна като Украйна".

Това са общо взето нещата, които прие ЕС с тристранната сделка в петък - или поне така изглеждаше за мнозина в Украйна.

В деня след Брюкселския компромис украинският заместник-министър на външните работи Данило Лубкивски подаде оставка, като каза, че отлагането на прилагането на търговското споразумение с Европа "изпраща погрешен сигнал към всички - към агресора, към нашите съюзници и, което е най-важно, към украинските граждани". Той добави: "Не можеш да отлагаш един избор. В противен случай това не е никакъв избор."

Всъщност в Украйна нямаше единодушие за избора за съюз с Европа. Източните и южните области биха били доволни да останат в икономическата орбита на Русия. Но украинците, които се вдигнаха на бунт, поискаха техните лидери да вървят напред към интеграция с ЕС на всички фронтове и без забавяне, а именно опитът на предишното правителство да възпрепятства тази интеграция доведе до насилственото му сваляне през февруари.

Преди това Русия се опитваше години наред да склони и притисне Украйна да изостави или поне да забави споразумението си с Европа. Бившият съветник на Кремъл Игор Юргенс, който пряко участва в тези усилия от 2008 г., призна това в петък, след като Брюкселският компромис беше оповестен. "Случилото се днес е точно това, което Русия искаше да направи преди кризата", каза Юргенс на Барозу на срещата в Киев. "Ако го бяхме направили преди кризата, вероятно нямаше да има криза", заяви Юргенс и добави: "Съжалявам".

Това извинение едва ли ще донесе особена утеха на семействата на украинците, убити в конфликта тази година. Както побързаха да подчертаят украинските лидери през уикенда, Брюкселският компромис с Русия поне ще помогне да бъдат предотвратени още кръвопролития. Но той няма да заличи събитията от последните девет месеца. Украинците просто ще бъдат оставени да размишляват върху същия въпрос, който Пинчук зададе на Барозу. Ако Европа и Украйна така или иначе щяха да направят подобни отстъпки на Русия, защо не ги направиха, преди Путин да използва сила, за да вземе това, което искаше? Това можеше да спести на украинския народ доста страдания.

(БТА)

Още международни новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

51
rate up comment 5 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Абе михаелис това се зане отдавна. РАЗЛИКАТА е че в ГАДНАТА Америка имаш СВОБОДАТА да го кажеш и да се бонтуваш, докато в РАЯ на ДРУГАРИТЕ отиваш в БЕЛЕНЕ. Другарчето Мави не виждаш ли какви сълзи само лее милия. В рая на другарите Путин и компания ти ВЗИМАТ бизнеса и отиваш в ЗАТВОРА като за мерси пич. Нооооо видиш ли колко лоша зима ги чакало бедните хорица от Украйна.За "морала" на соца нема да коментирам само ИЗВРАТЕНЯК може да говори за МОРАЛ в НАЙ човеконенавистната идеология където всичко човешко ти е отнето в името на СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ ( разбирай ТЕХНОТО ) ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Danny666 ей ги твойте пичове кво праат кат казвам че са печатница и нищо повече, даже визуализирано, че има повече ефект от някви си суми по радиото ... :))Federal Reserve's Balance Sheet by End of 2013:4,000,000,000,000 - $4 Trillionhttp://demonocracy.info/infographics/usa/federal_reserve-qe3/money_printing-2012-2013.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
ХА х ха " Обаче социализмът предполага повече морал в обществото"ОТ КОЙ ПО-ТОЧНО ? От морала на БЕЛЕНЕ , СКРАВЕНА или ГУЛАК !ЧЕРВЕН *** тука не ти е кръчмата на село за да ни оплакваш "морала" на соца ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 7
Danny666
преди 9 години
Ах направо ни разплака със студената зима и тъмните нощи. Другарю партиен секретар ами ние този филм го гледахме точно по вашето време. Имаше режим на тока а другарите изнасяха ток за Турция.Най-големият смех ще падне май като стане ОБРАТНОТО другарю Мави. Щото на матушката и требе валюта ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Има много различни позиции на главата:1. В пъпа (тумбака)2. Настрани3. Назад4. В краката5. Нагоре6. Слънчоглед7. Махало8. НапредСамо последната води безопасно към добро бъдеще! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Защо едно дърво, като остарее, намалява плодовете си, а после спира и да ражда? Защо жената като остарее, губи репродуктивните си функции? Мъжът също? Защо една къща като остарее, започва да се руши? Това са естествени процеси - нито човешкото общество, нито политическият или икономически строй са изключение - всяко нещо преживява младост, съзряване, плодовитост, остаряване, смърт. Просто западните нации и техният модел на икономиката са в залеза си. Единствено преход към нов обществено-политически и икономически модел може да ги изведе на нов друм. Те това се и опитват да направят - обединение, централизиране, държавно планиране... нека да кажем мръсната думичка - социализъм!Обаче социализмът предполага повече морал в обществото, а то е все още под влияние на старите играчи и догми. Преходен период...Но просто е обидно млади, образовани и вероятно - красиви (хихихи!) да ми плещят тук за бъдещето на капитализма, вместо да са двигателят на промените! Срамота! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 8
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха другарю Мави поредните НЕИСТИНИ от ИНФОРМИРАНАТА ти особа." Tам има естествен баланс на сили и интереси между главните играчи Китай, Япония, Индия и Русия."Сладур,1.Япония е ФАЛИРАЛА като държава. Демографията е ужасяваща.Дълговото бреме също. Ако от Чернобил още не си облъчен добре ( искренно се съмнявам като ти чета постовете ) бегай в Япония ха ха ха 2. Китай е един огромен строителен балон. Да не отварям дума за ТРИЛИОНИТЕ напечатани Юани само за последните 5 год. Мили само една стат. 50% от богатите китайци се готвят да напуснат страната до 5 год. !Ти некога да си бил там. Купи си маска и бутилка КИСЛОРОД мили неграмотнико. Е те това по ТВ7 нема да ти го кажат ха ха ха 3. Индия направо си за суъжаление. Ти некога бил ли си там ? Толкова смрад и мизерия нема да видиш и в най-скапаната *** махала ж Бг мили. Ама ти вервай на пропагандата за БРИК ха ха ха4. Русия - ех Русия, ах Русия, ох матушка Русия. Бензиностанция с ядрено оръжие ха ха ха друго НЕМАТ мили !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 11 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
.... и изобщо не е сигурно дали Русия е загубила тотално и окончателно Украйна. Ако бяха направили референдум за ЕС, едва ли привържениците на евроинтеграцията щяха да спечелят. Последните избори Янукович ги спечели с абсолютно ясното послание за обрат в политиката към по-плътно сближаване с Русия! Тези хора са още там - в Одеса, Харков, Запорожие, Днепропетровск, даже Киев, но са смачкани и уплашени. Тази зима ще бъде тъмна и студена за тях, а украинските студове не са като българските! Обаче Донецк и Луганск може да са на светло и топло - тези хуманитарни конвои попрекараха някои работи, които не стават за ядене. Има една стара, неизползвана отдавна тръба от газопровод до Луганск, която може внезапно да започне да пуска газ от Матушката. Май и по подаване на ток от Русия се работи усилено... Та някои колебаещи се украинци ще могатт да сравняват тази зима къде е по-добре. Особено, ако имат малки деца... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
п.п.п. Произвежда се там където има млади хора Мави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 9 години
п.п.Тоя въпрос стой и пред България : днес най-богата в историята си ( поне статистически ) и същевременно изправена пред тотална демографска катастрофа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още