IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Кризата в Украйна може да доведе Европа до рецесия

ФЕД ще започне да вдига лихвите в края на второто тримесечие на 2015 г., а може би и по-рано, смята икономистът

14:46 | 23.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Кризата в Украйна може да доведе Европа до рецесия

Глобалните пазари не оценяват напълно риска, който представлява кризата в Украйна, a тя може да доведе Европа до рецесия, заяви главният икономически съветник в Allianz Мохамед Ел-Ериан пред Ройтерс.

Според него не са много възможностите за туширане на напрежението между Украйна, западните ѝ съюзници и Русия. Още един или най-много два рунда взаимни санкции между Русия и Запада вероятно ще доведат до рецесия в Европа, като това важи в особена степен, ако Русия спре енергийните доставки към Стария континент през наближаващия зимен отоплителен сезон, смята той.

„Смятам, че пазарите подценяват ситуацията в Украйна. Много трудно ще се намери решение, което да удовлетворява и трите страни в конфликта“, каза Ел-Ериан.

Той посочи, че пазарите демонстрират огромно доверие към централните банки по света като Федералния резерв на САЩ (Фед) и Европейската централна банка (ЕЦБ). Чрез серия експериментални действия от началото на световната финансова криза през 2008 г. най-големите централни банки в света навлязоха дълбоко в сферата на отдалечаване на стойностите на активите от теоретичните основи на тяхното ценообразуване, отбелязва икономистът. Пространството, което той вижда между двете, е „въздушен джоб“, който рискува да бъде рязко изпуснат, ако се появи катализатор, какъвто би могла да бъде кризата в Украйна.

„Опасявам се, че пазарите обръщат твърде малко внимание на геополитическите проблеми. Досега те го правеха основателно, след като успяха да преминат успешно през редица кратки пазарни сътресения в контекста на геополитическия шок“, казва Ел-Ериан.

Американските борсови индекси S&P 500 и Dow Jones Industrial Average достигнаха нови рекорди през последните седмици. Именно тези печалби според Ел-Ериан са показателни за вакуума между цената на активите и реалната им стойност. Тяхното добро представяне е тласкано главно от действията на Фед, които оскъпиха някои активи като облигациите, както и от финансовите маневри на корпорациите, които изкупуват собствените си активи чрез сливания и придобивания.

Акциите сякаш казват: „Ние сме скъпи, но сме по-евтини от други неща, които са много по-скъпи“, посочва икономистът.

Същевременно той твърди, че рекордното първично публично предлагане на Alibaba през миналата седмица е признак за това, че пазарите продължават да имат огромен апетит за рискови инвестиции, тъй като вярват, че Фед им пази гърба. При това положение Ел–Ериан смята, че американската централна банка е загубила синхрона със своите колеги, особено с тези от ЕЦБ, и ще започне да вдига лихвите в края на второто тримесечие на 2015 г., а може би и по-рано. Все пак централната банка няма да бърза с последващото им повишаване след първата стъпка, счита специалистът.

„Смятам, че Фед ще действа по-бавно от това, на което сме свикнали в миналото“, казва Ел-Ериан.

Той посочва обаче, че ако Европа изпадне в рецесия, Фед вероятно ще отложи повишаването на лихвените равнища.

Ел-Ериан развълнува бизнес обществеността през януари, когато се оттегли от Pimco – поделение на германската застрахователна компания Allianz. Ел-Ериан беше спряган за наследник на шефа на Pimco Бил Грос и след напускането му започнаха спекулации за отношенията между двамата.

Пред Ройтерс Ел-Ериан отказва да коментира бившия си партньор, когото нарича "брилянтен". Ел-Ериан хвърля светлина върху напускането си, като заявява, че то е било продиктувано от желанието му да прекарва повече време със семейството си. Той е стигнал до заключението, че е по-важно да бъде добър баща, отколкото добър инвеститор.

„Ако знаех, че ще се създаде такъв медиен цирк, щях да направя много неща по различен начин“, посочва още той. 

От няколко месеца най-големият фонд за облигации в света Pimco Total Return Fund, който се управлява от Грос, страда от изходящия поток на вложения за милиарди долари. Само през тази година клиентите са оттеглили 25 млрд. долара от него, около една десета от вложените средства.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Кризата в Украйна може да доведе Европа да рецесия.--------------------------------------------А аз тъкмо се чудех за какво служи кризата в Украйна. А то било за да ОБЯСНИ защо в Европа има рецесия. В Европа ще има (и има) рецесия и без кризата в Украйна. Но политиците няма как да ни обяснят защо в Китай има икономически растеж, а в Европа расте безработицата. В много страни е много над 20%. В това отношение кризата в Украйна е добре дошла. Дано да съм лош пророк, но понеже кризата ще се засилва сигурно ще бъдат измислени и други основания за рецесията. И ще бъдат осъществени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още