IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Матео Ренци спечели вота на доверие за трудовата реформа

Италианският премиер обаче е критикуван, че обръща повече внимание на дългосрочни институционални реформи, отколкото на спешни мерки

10:19 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	През второто тримесечие на годината икономиката на Италия отново изпадна в рецесия. Снимка: Ройтерс</p>

През второто тримесечие на годината икономиката на Италия отново изпадна в рецесия. Снимка: Ройтерс

Италианското правителство на премиера Матео Ренци спечели в нощта срещу четвъртък вот на доверие в Сената, свързан със структурните реформи на пазара на труда. За законодателната инициатива на кабинета на Ренци гласуваха 165 сенатори, против бяха 111 сенатора. Реформите обаче подлежат на одобрение и от Камарата на представителите, предава Ройтерс.

Правителството в Рим възнамерява с новите реформи да започне борба срещу високата безработица. Сред младите хора процентът на безработица в момента е 44%. Законът трябва да даде възможност за облекчаване на защитните клаузи за служители с постоянен договор. С оглед на нарастващото напрежение около изпълнението на обещанията на премиера, Ренци потвърди, че промяната на несправедливата пенсионна система, според която работниците са разделени в две категории труд (първа и втора категория труд), е от първостепенна важност и значение при изпълнение на политическите му цели и стремежи. Ренци поясни, че неговото правителство ще работи заедно с народните представители за намаляване на регулативните пречки на пазара на труда. 

Правителството на Италия обеща по-рано през годината да стартира реформа на трудовия пазар, която да гарантира правата на заетите лица на пълен работен ден, на безсрочен трудов договор, но при тежки условия на труд и на временно заетите работници. По думите на Ренци властите в Рим ще намалят броя на трудовите закони, тъй като „Италия се нуждае от прост, отворен, гъвкав пазар на труда“. 

През второто тримесечие на годината обаче стана ясно, че икономиката на Италия се връща към рецесия, като то е третото по ред навлизане в рецесия на страната от 2008 г. насам. Според прогнозите на ОИСР икономиката на страната ще отчете понижение от 0,4% през настоящата година.

Развитие на равнището на безработицата:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още