IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще разкрие резултатите от проверката на банковите баланси на 26 октомври

На 4 ноември финансовата институция поема надзора над 120 от най-големите банки в еврозоната

15:26 | 10.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще публикува резултатите от безпрецедентната проверка на състоянието на балансите на банките на 26 октомври. С това ще бъде сложен краят на едногодишното разследване, пише Bloomberg. По този начин финансовата институция ще пристъпи към осъществяването на единен надзор над кредитните институции.

„Резултатите ще се отличават от недостига на капитал, идентифициран в Прегледа на качеството на банковите активи (Asset Quality Review), и от тези, разкрити след провеждането на основните и неблагоприятните сценарии на стрес тестовете", гласи становище на базираната във Франкфурт финансова институция.

„Също така резултатите ще съдържат важна допълнителна информация, като например емисиите на капиталовите пазари, които банките вече предприеха от началото на 2014 г.“, пише още в него.

Оценката на ЕЦБ ще покаже дали 130 от най-големите банки в еврозоната преминават първоначалния сондаж по отношение на качеството на активите им и тяхната устойчивост на икономически шокове.

ЕЦБ ще поеме надзорните функции над около 120 от най-големите трезора на 4 ноември. По този начин ще бъде създаден първия стълб на зараждащия се банков съюз, чиято цел е да минимизира вероятността от бъдещи финансови кризи.

Стрес тестовете, които проверяват дали балансите на банките ще издържат потенциален срив, се провеждат в сътрудничество с Европейския банков орган. ЕБО ще публикува резултатите от стрес тестовете също на 26 октомври.

Банките, които не покрият изискуемия капитал, зададен от ЕЦБ, до две седмици ще трябва да представят планове, в които да обясняват по какъв начин ще наберат нужните средства. Това трябва да се случи в рамките на 6 до 9 месеца.

Банките, които се провалят на хипотетичния стрес тест, ще разполагат с повече време, за да наберат необходимия капитал, спрямо трезорите, които изпитват недостиг при текущите условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още