IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ContourGlobal разширява присъствието си във ВЕИ-сектора на Централна Европа

Американската компания вече е собственик на осем вятърни парка в Австрия, както и на соларни централи в Чехия и Словакия

13:19 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ContourGlobal разширява присъствието си във ВЕИ-сектора на Централна Европа

Американската енергийна компания ContourGlobal съобщи, че съвместно с филиали на австрийската банкова група Raiffeisen са закупили действащи централи, произвеждащи електричество от възобновяеми източници в Австрия, Словакия и Чехия.

Стойността на сделката не се уточнява, но американската компания вече е собственик на осем вятърни парка в Австрия с обща мощност от 161 мегавата, както и на соларни централи в Чехия и Словакия с мощност от 40 мегавата. Към момента ContourGlobal притежава ВЕИ-централи с мощност от 1,4 гигвата, разположени в Южна Америка, Европа и Африка, уточниха още от компанията.

ContourGlobal присъства и на българския енергиен пазар – компанията е собственик на ТЕЦ Марица Изток 3. Компанията закупи централата от италианската Enel през юни 2011 година за сумата от 230 млн. евро.

През последните месеци централата беше сочена като една от причините за дисбаланса в енергийната система. Компанията има сключени дългосрочни договори за изкупуване на произвежданата енергия при преференциални условия.

Макар и договорите с т.нар. „американски централи“ (ТЕЦ Марица Изток 1 и ТЕЦ Марица Изток 3), както и преференциалните условия на ВЕИ-производителите, да са законни, те са причина за изкривяването на пазара, коментира вече бившият енергиен министър в правителството на Пламен Орешарски - Драгомир Стойнев.

Предишният състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) нареди на НЕК да започнат преговори с инвеститорите за постигане на по-ниска цена на изкупуване на произвежданата електроенергия.

Настоящият председател на енергийния регулатор Светла Тодорова обаче коментира, че няма особен напредък в тези разговори, тъй като компаниите смятат преговорите за предопределени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още