IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага страните от ЕС да купуват газ въз основа на общо съгласувано решение

Държавите членки трябва да се разглеждат от износителите като едно цяло, посочи еврокомисарят Мирош Шефчович

17:52 | 17.11.14 г.
ЕК предлага страните от ЕС да купуват газ въз основа на общо съгласувано решение

Европейската комисия (ЕК) предлага страните от Европейския съюз (ЕС) да купуват газ въз основа на съвместно съгласувано решение. Това заяви днес заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по енергийния съюз Мирош Шефчович, цитиран от ТАСС.

"Категорично трябва да се опитаме да проучим възможността за общи покупки на газ", каза Шефчович на пресконференция в Брюксел по енергийната политика на ЕС.

Според Шефчович тази идея може да бъде приложена практически, само ако се спазва законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, както и правилата на Световната търговска организация. "Искам да ви кажа, че проучваме този въпрос", допълни еврокомисарят.

"Страните от ЕС, които годишно внасят газ за 400 млрд. евро, трябва да се разглеждат от износителите като едно цяло", подчерта Шефчович.

"Важно е Русия и Украйна да намерят решение за периода след март 2015 г., защото това ще позволи да започне стабилизиране на общата ситуация с доставките на газ и други енергийни ресурси не само между Москва и Киев, но и между Русия, Украйна и европейските партньори", допълни еврокомисарят.

Той изрази удовлетворение, че Русия и Украйна спазват ангажиментите си по зимния пакет от газовото споразумение, постигнато при посредничеството на ЕС в края на октомври, предава БТА.

"Отпътувах от Украйна (на 14 ноември - бел. ред.) с оптимизъм, че зимният пакет се спазва", посочи еврокомисарят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още