IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия успя да балансира бюджета си за пръв път от 1969 г.

Финансовият министър Шойбле постигна обещаната цел с една година по-рано благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви по дълга

21:39 | 13.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германия успя да балансира бюджета си за пръв път от 1969 г.

Германското правителство е успяло през 2014 година за първи път от 45 години да балансира бюджета на страната.

Финансовият министър Волфганг Шойбле обеща да се постигне тази цел през 2015 година и балансираният бюджет да стане норма за Германия, но е успял да изпълни целта си предсрочно.

Първоначално германското правителство беше предвидило малък бюджетен дефицит от 6,5 милиарда евро за 2014 година, но благодарение на по-високите данъчни постъпления и ниските лихви при изплащането на дълга Берлин е успял да завърши годината без нови заеми. 

Финансовият министър Волфганг Шойле преследва тази цел от 15 години и успя да я достигне като Франц Йозеф Щраус, който постига този резултат за последно през 1969 г.

Заради добрите данъчни постъпления и стриктното управление на бюджета Шойбле е постигнал балансирането без да реже субсидии или да съкращава разходи.

Опозиционните партии и много икономисти вярват, че балансирането в действителност не помага на икономиката, която се нуждае от инвестиции за растеж.

По отношение на общия дълг Германия все още е над определения от Маастрихтските условия за еврозоната таван от 60% от БВП. В края на 2013 година дългът на държавата беше 2,15 трилиона евро, което е равно на 78% от БВП. Шойбле очаква дългът да бъде сведен под 60% до 2024 година.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 9 години
Всички искат Германия да харчи - но тя отказва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
hagan
преди 9 години
интересен е аспектът върху това че той казва че не че ще намали дълга като абсолютна сума а ще го намали като процент от брутния продукт тоест ако се задържи на това ниво като сума а брутния продукт расте ще намалява процентно дългът дълг трябва да се измерва и в абсолютни числа и тогава дасе говори за намаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
theforce
преди 9 години
тия какви мивки къртят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Ausgezeichnet !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още