IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция обмислят обща позиция срещу клауза на TTIP

Двете страни искат премахване на възможността частни компании да решават диспутите си с правителства пред трибунали

18:42 | 19.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	САЩ и ЕC обсъждат търговското споразумение, което ще повиши търговията между тях и ще създаде стотици хиляди нови работи места от двете страни на Атлантическия океан. <em>Снимка: &nbsp;Ройтерс</em></p>

САЩ и ЕC обсъждат търговското споразумение, което ще повиши търговията между тях и ще създаде стотици хиляди нови работи места от двете страни на Атлантическия океан. Снимка:  Ройтерс

Двете най-големи икономики в Европа обсъждат да използват общата си тежест, за да представят единна позиция срещу механизма за Уреждане на спорове между инвеститори и държави (Investor State Dispute Settlement – ISDS) и да го премахнат от сделката за трансатлантическа търговия, която в момента се обсъжда със САЩ.

Властите в Германия и Франция искат клаузата за уреждане спорове между инвеститори и държави ISDS да бъде премахната от договора за Трансатлантическо партньорство за търговия и търговия (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP), пише WBP Online.

Френският държавен секретар с функции на министър на туризма Матиас Фекл заяви, че той „никога не би допуснал частни трибунали, на които плащат международни компании да диктуват политиката на суверенни държави, особено в някои сектори като здравеопазване и околна среда“.

Критиката срещу TTIP, особено от управляващото ляво правителство във Франция, се насочи сега към механизма ISDS. Той бе създаден, за да предпазва инвестициите, като позволи на компаниите да отнесат делата си срещу правителствата на арбитражни трибунали, в случай на диспут.

„Ние вярваме, че механизмът за решаване на диспутите трябва да бъде сериозно проверен, но това не означава, че не се доверяваме на Съединените щати“, заяви Фекл.

Барбара Хендрикс, германският министър на околната среда от Социалдемократическата партия, заяви пред медиите в страната, че остава „скептично настроена към механизма ISDS”, наричайки го „просто ненужен“.

„Ние работим с нашите европейски партньори”, заяви Фекл. „Позицията на Германия е много близо до нашата и ние ще отидем до Берлин в близко бъдеще, за да обсъдим това с тях“, допълни той. „Ако успеем да постигнем споразумение за точно предложение с Германия, мисля, че ще сме постигнали напредък“.

Според някои слухове Дания, Люксембург, Холандия и Швеция също са съгласни до известна степен с френската позиция.

Тази седмица Европейската комисия обяви, че няма да реши дали да включи клаузата ISDS докато „финалната фаза на преговорите“ със САЩ не е достигната и не са проведени обстойни дискусии с партньорите и гражданите на Европейския съюз.

„Имаме нужда от отворена и пряма дискусия за защитата на инвестициите и ISDS в TTIP с правителствата от ЕС, с Европейския парламент и с гражданското общество, преди да започнем каквито и да е предложения за промяна на политиката в тази област“, заяви по темата еврокомисарят за търговията Сесилия Малстрьом.

Споразумението за Трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (Transatlantic Trade and Investment Partnership – TTIP) между Европейския съюз (ЕС) и Съединените щати ще играе ключова роля за преодоляването на кризата в еврозоната. Такова становище през декември изрази германският канцлер Ангела Меркел, която е твърд привърженик на споразумението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Абе ще клекнат накрая ми се струва, ама да видим :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 5
kane
преди 9 години
ето още един пример за една по-добра Европа за хората, а не за корпорациите - САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още