IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС затяга контрола по външните граници

Шенгенската информационна система ще се ползва по-широко за систематични проверки

08:46 | 13.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС затяга контрола по външните граници

Европейските лидери се споразумяха късно снощи за по-широко използване на базите данни на правоохранителните органи, за да предотвратят граждани на държавите от Европейския съюз (ЕС) да пътуват във военни зони, за да се бият на страната на терористични групировки, съобщава Wall Street Journal.

Промяната е част от отговора на ЕС на увеличаващия се брой европейци, които заминават, за да подкрепят ислямистите в Сирия и Ирак.

“Съгласни сме незабавно да пристъпим към систематични и координирани проверки на физически лица, които се ползват от правото на свободно движение, като използваме базите данни за борбата срещу тероризма въз основа на общи показатели за риска”, посочва се в общо изявление на лидерите на държавите от блока.

Основната база данни е Шенгенската информационна система, която съдържа заповеди за арест, сигнали за пътувания и друга информация, обединена от националните полицейски части в Шенгенското пространство.

Шенгенските правила обаче пречат на националните органи да проверяват всеки европейски гражданин, който пресича Шенгенската граница. Повечето правителства искат да променят правилата, за да се даде възможност за универсални проверки. Този ход ще трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.

Европейската комисия (ЕК) подхожда предпазливо, тъй като започването на такъв дебат би ограничило правото на свободно движение.

Председателят на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц обаче подчерта, че завръщащите се в Европа бойци са опасни, защото има реална опасност да организират терористични атаки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още