IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова да обсъжда алтернативи на "Южен поток"

Унгария успя да постигне отпадането на клаузата take or pay в договора си за доставка на газ от Русия

22:24 | 17.02.15 г. 14
Путин: Русия е готова да обсъжда алтернативи на "Южен поток"

Реализацията на „Южен поток” в предишния му вид е невъзможна, но Русия е готова да обсъди алтернативи на проекта с партньорите си от ЕС. Това съобщи руският президент Владимир Путин по време на пресконференцията си с унгарския премиер Виктор Орбан, пише руската информационна агенция ТАСС.

Путин беше категоричен още, че няма да се откаже от сътрудничеството си с Турция на „газовото поле”.

По време на срещата си с Орбан руският президент е посочил, че съвместното предприятие, което трябваше да реализира „Южен поток” на територията на Унгария, може да бъде активизирано при строителството на „Турски поток”.

Орбан подчерта по време на пресконференцията, че Унгария е заинтересована от транзитиране на руски природен газ по южното направление. По негови думи европейската икономика няма да бъде конкурентоспособна, а енергийната сигурност – гарантирана, без сътрудничеството на Русия.

Припомняме, че в началото на декември Владимир Путин съобщи по време на среща в Анкара, че спира реализацията на "Южен поток", а вместо него ще изгради нов газопровод между Русия и Турция - "Турски поток". На този етап двете страни вече съгласуваха трасето на новия газопровод, а плановете предвиждат по него да се доставя 63 млрд. куб. метра руски газ годишно през територията на Турция до газов хъб на границата с Гърция. 

България също предлага алтернатива на "Южен поток" - да бъдат изградено трасето по дъното на Черно море в предишния му вариант, а суровината да се разпределя до останалите страни от региона и в Европа чрез разпределителна станция край Варна. Тази идея все още не е представена официално на Москва, защото плановете се анализират дали не нарушават европейските правила. 

Освен ситуацията около „Южен поток” Орбан и Путин обсъдиха и нов договор за доставките на руски газ за Унгария. Двете страни са постигнали споразумение за доставка на природен газ на политическо ниво, съобщи унгарският премиер Виктор Орбан. Една от отстъпките, които Будапеща успя да постигне, е отпадането на клаузата take or pay, която задължава страната да плаща заявените, но реално не използваните количества газ.

От своя страна Путин уточни, че Русия „разглежда положително” редица въпроси за газовото сътрудничество с Унгария след изтичането на договора за доставка включително и по отношение на възможностите за по-широко използване на газовите хранилища в страната.

Договорът на Унгария за доставка на природен газ изтича в края на годината. Така Будапеща всъщност е първата европейска държава, на която се наложи да преговаря за доставката на природен газ на фона на новите реалности в отношенията между ЕС и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Руското Министерство на икономическото развитие обаче прогнозира, че средната цена на газа през тази година за Европа и Турция ще спадне от 341 долара до 222 долара за хил. куб. метра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Няма значение в какво се съмняваш.Има официални изявления и от ЕС, и от Путин и от наш'те .Проектът е от европейско регионално значение и ще може да се отпуснат евросредства за него що се отнася за частта на европейска територия.Трябва само Путин да гарантира че ще пусне газови доставки по него ако бъде построен и всичко ще стане много бързо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
Моабет да става
преди 9 години
"Сега е ред на ЕС да помогне по някоя европрограма. "Вярваш ли че това ще стане? Някой да даде пари да се прекара газова тръба от Русия до България. Отгоре на това и 2,2 милиарда за газов хъб. Която партия или политик договори това при условия които са изгодни за нас ще получава моя глас винаги когато има избори.Обаче се съмнявам да се случи :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
странна работа са това договорите. обикновено всеки от тях има клауза 'конфиденциалност". можеш всичко да говориш и да пропагандираш около тях, но не и да извадиш договора и да го покажеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
Християнин
преди 9 години
До бгМан Тук няма да стигнем до едно мнение. Няма да разберем, колко загубихме. Дано спечелим нещо покрай другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Кое е "питомното"?Онова престъпно начинание с двойно по-голямата лихва по кредита, с двукратно завишената цена за километър тръбопровод и с клаузата "...печалба само АКО капацитета бъде запълнен докрай"..., това ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 12
Християнин
преди 9 години
До bgManДа се направи, аз съм ЗА. А това че ЕС ще го подкрепи малко ми звучи като- изпусна питомното, да гони дивото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Какво доверие те гони бе християнчо?1. Путин сам казва че е готов да обсъжда алтернативно трасе до България.2. ЕС казва че ще подкрепи ако е съобразено с европейското законодателство даже предложиха еврофондовете да финансират.Видно е Русия отчаяно се нуждае от алтернативни трасета, които да пълни и ако може да се вярва на Путин все още това е нашият исторически шанс. Само трябва да се направи с европейски средства, не със заем от Газпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
stasi666
преди 9 години
Заминавай за Русия,виза не ти трябва и ще имаш доверие колкото искаш.А след като ЮП е история защо не покажат договора и колко щяхме да ''печелим''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 21
Християнин
преди 9 години
България няма какво да предлага, тя е извъм играта. Ключовата дума тук е "доверие". Ние го нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още