IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските граждани вече влизат в Украйна само със задгранични паспорти

Москва не планира въвеждането на реципрочна мярка от "хуманитарни съображения"

10:49 | 01.03.15 г. 2
Руските граждани вече влизат в Украйна само със задгранични паспорти

От 1 март 2015 година руските граждани ще могат да влязат в Украйна само с действащи задгранични паспорти, съобщава руската информационна агенция ТАСС. От разпада на СССР досега руснаците можеха да посещават Украйна с „вътрешните” си паспорти.

На този етап няма условия, които да налагат визов режим за руските граждани и Киев не планира да въвежда още ограничения пред движението през границите за руснаците, става ясно от съобщения на вътрешното министерство на страната.

От своя страна Москва няма да въвежда реципрочна мярка, каквато е практиката по света, допълва още ТАСС.

„В резултат на такива действия украинската страна значително усложнява контактите между милиони граждани на двете страни”, се казва в съобщение на външното министерство на Русия. „Ние, изхождайки от хуманитарни съображения, смятаме да запазим предишния режим на преминаване на границата”, допълват още оттам.

Целта на новата мярка е повишаване на контрола по границата и обезпечаване на интересите на националната сигурност на Украйна, коментира премиерът Арсений Яценюк, при одобрението на мярката в началото на февруари.
Президентът на Украйна Петро Порошенко също мотивира мярката с нуждата от повишаването на сигурността на украинските граници.

Властите в страната отбелязват още, че т.нар. вътрешни паспорти на руснаците не дават възможност за щателен контрол относно продължителността на пребиваването им в Украйна. 

Задграничните паспорти обаче дават възможността при напускането на страната да се проследи дали не е нарушен срокът на пребиваване и нарушителите повече няма да бъдат допускани на територията на Украйна, коментира външният министър Евгений Перебейнос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Борисов
преди 9 години
Бандеровско-фашистки глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още