IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС потвърди забраната на сливането на Deutsche Börse и NYSE Euronext

През 2012 г. ЕК реши да не позволи сделката заради опасения за конкуренцията на пазара на акции и деривати в Европа

13:19 | 09.03.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Съдът на ЕС потвърди забраната на сливането на Deutsche Börse и NYSE Euronext

Общият съд на Европейския съюз (ЕС) потвърди решението на Европейската комисия (ЕК) от 2012 г. да блокира сливането на Deutsche Börse и NYSE Euronext. В решение на съда се посочва, че действията на ЕК са напълно легитимни.

Deutsche Börse може да оспорва решението във върховния съд на ЕС – Европейския съд на справедливостта.

Сделката между Deutsche Boerse и NYSE Euronext беше обявена през февруари 2011 г. Акционерите в оператора на Франкфуртската фондова борса одобриха сливането по-късно през същата година, а в края на 2011 г. разрешение даде и антитръстовия регулатор в САЩ.

През февруари 2012 г. обаче ЕК забрани сделката, след като и антимонополния регулатор препоръча сливането да не се осъществява. Заради решението на европейските власти Deutsche Börse обяви, че ще съди Еврокомисията.

Ако се беше осъществила, сделката щеше да създаде най-големия комбиниран пазар в света за търговия на акции и деривати, отбелязва The Wall Street Journal. Опасенията на ЕК и на антитръстовите органи обаче са свързани с конкуренцията – новата компания щеше да достигне 93% пазарен дял при тази търговия.

Съдът отхвърля аргументите на Deutsche Börse във връзка с повишаването на ефективността след сливането и по отношение предложените отстъпки от страните по концентрацията, насочени към удовлетворяване опасенията на регулаторите.

Компаниите предложиха да продадат европейския бизнес на NYSE Euronext с деривати, да ограничат някои такси за период от три години и да отворят клиринговите платформи на Deutsche Börse за конкуренти, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още