IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки ще продадат кредити за рекордните 100 млрд. евро през 2015 г.

Трезорите на Стария континент ще се нуждаят от още пет години, за да се разделят с проблемните си активи, прогнозира консултантската компания PwC

12:07 | 24.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските банки ще продадат кредити за рекордните 100 млрд. евро през 2015 г.

Тази година европейските банки ще продадат кредити за рекордните 100 млрд. евро. Става дума основно за заеми, които не са част от основната дейност на трезорите, посочват свой анализ консултантската компания PwC. По този начин кредитните институции ще се разделят с една част от нежелани активи, възлизащи на обща стойност 1,9 трлн. евро.

Миналата година европейските банки продадоха второстепенни за дейността си кредити за 91 млрд. евро, като през 2015 г. тази цифра ще нарасне с 10%, изчисляват анализаторите.

Според PwC банките в Европа ще се нуждаят от още пет години, за да се отърват от проблемните си активи. Или с други думи – прочистването ще отнеме десетилетие, считано от началото на финансовата криза от 2008 г.

Нежеланите кредити на стойност 1,9 трлн. евро представляват близо 4% от общите активи на индустрията. Близо половината са необслужвани кредити, а останалата – обслужвани кредити, но които банките не считат за част от основната си дейност след настъпили стратегически промени.

Банките свиват своите счетоводни баланси, които се издуха преди финансовата криза. Голяма част от деливъриджа се дължи на погасени кредити, но банките разпрoдават част от кредитните си портфейли, за да ускорят процеса.

Лошите кредити са основен проблем в Италия, където банките държат необслужвани заеми за близо 186 млрд. евро. Рим обмисля създаването на контролирана от държавата лоша банка, която да помогне на търговските да започнат отново да кредитират здравословно. Към този момент плановете са замразени.

През 2014 г. италианските банки продадоха 8 млрд. евро от кредитните си портфейли. През 2015 г. обемът ще се покачи до 15 млрд. евро, прогнозират от PwC.

Голяма част от миналогодишните продажби осъществиха банки във Великобритания, Ирландия, Испания и Германия. Активите, които са били обект на продажба, са корпоративни кредити, портфейли с кредитни карти и други необезпечени търговски кредити, ипотечни заеми и други по-специфични кредити в портфейлите на банките.

Според PwC фирмите за частни инвестиции и други инвеститори могат да похарчат до 70 млрд. евро за кредити на европейски банки. Консултантската компания смята, че е налице значителна конкуренция за активите, което увеличава цената им и ги превръща в по-атрактивни за банките в контекста на тяхното намерение за продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още