IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще е с предимство, ако отпадне забраната за внос на храни в Русия

Започват ветеринарни проверки в гръцки предприятия, което ще ускори износа при отпадането на ембаргото

18:08 | 02.04.15 г.
Гърция ще е с предимство, ако отпадне забраната за внос на храни в Русия

Гърция ще има предимство, ако Русия вдигне забраната за внос на плодове и зеленчуци, става ясно от решение на Федералната служба по ветеринарен и фитосанитарен конттрол (Россельхознадзор).

Властите са решили да направят инспекция на селскостопанските производители в южната ни съседка, които ще започнат на 20 април, пише руската информационна агенция ТАСС. По този начин ще бъде ускорено одобрението на доставките на селскостопански продукти при отмяната на ембаргото, наложено от президента Владимир Путин през лятото на 2014 година.

Плановете са забраната за внос на хранителните продукти от ЕС да продължи една година, тоест до август 2015 година.

На първо време ще бъдат проверени 20 предприятия, сред които и животновъдни ферми, които преди това не са имали разрешение за износ на продукцията си в Русия.

ТАСС припомня, че на 3 март Атина помоли Русия временно да отмени ембаргото за гръцки храни, сред които киви, риби и морски продукти.

Тогава министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев коментира, че ще потърсят решение, което да не противоречи на нормите на Световната търговска организация, да смекчат ембаргото за само две държави от ЕС – Гърция и Унгария.

На този етап ветеринарните проверки е един от начините – така страните ще имат предимство при отпадането на ембаргото. Освен южната ни съседка на благосклонно отношение в това отношение се радват още Унгария и Кипър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още