IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Пред еврозоната има дълъг път на възстановяване

Настоящият възход е базиран на два основни двигателя, които рано или късно ще изпуснат пара, пише британското списание

18:08 | 13.04.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Economist: Пред еврозоната има дълъг път на възстановяване

В последно време еврозоната се радва на период на стабилност и сравнително добро възстановяване след период на жестоки катаклизми, поставили на карта дори бъдещето на общата европейска валута. Икономистите са доволни, че трябва да ревизират прогнозите си за растеж нагоре, а не надолу.

Оптимизмът постeпенно завладява пазара и инвеститорите се активизираха. Паричният приток се засили и през март дори беше регистриран рекорд.

Британското списание Economist обаче предупреждава, че еврозоната все още има дълъг път пред себе си, докато може да се говори за пълно възстановяване.

Да, еврозоната бележи растеж в 2 поредни години след рецесията в началото на 2013-а година. Но този растеж е толкова малък, че трудно може дори да се нарече така. При все резултат от малко под 1% за 2014-а предизвика голям ентусиазъм. А това само показва колко понижени са очакванията.

Истината е, че в края на миналата година БВП в еврозоната продължава да е с 2% под пика от периода преди глобалната криза през 2008-а година. За сравнение в Съединените щати има покачване с близо 9 на сто.

Освен това настоящият възход е базиран на два основни двигателя, които рано или късно ще изпуснат пара.

Първият е сривът в цената на петрола, който подейства като данъчно облекчение за потребители и бизнес. Покачване на цената на черното злато обаче ще върне нещата близо до изходната позиция.

Вторият е падането на курса на еврото с около 12 на сто в сравнение с миналата година. Много европейски компании получават сериозен импулс за продажбите си извън рамките на ЕС. Но еврото се стабилизира и допълнителни облаги от тази ниша не могат да се извличат.

От друга страна банките продължават да се предпазливи по отношение на кредитирането на бизнеса. А и са ограничени от строгите регулации за ликвидност, наложени от общия надзорен орган, който започна да функционира в еврозоната.

Разбира се, не трябва да се подценява и факторът “Гърция”. Засега пазарите са изолирани от напрегнатите преговори между новото гръцко правителство и европейските кредитори. Но излизане на Гърция от еврозоната не е невъзможно и сътресения определено ще има.

Разбира се, добрите новини не бива да се подминават с лека ръка. Дори и затънала икономика като италианската изплува, макар и с растеж под 1%. 

В дългосрочен план обаче място за прекален оптимизъм няма. Проблеми като реалната опасност от дефлация и демографска криза по отношение на работната ръка са налице.

Според МВФ потенциалът за растеж на еврозоната още преди глобалната криза се е сринал много повече в сравнение с този на други развити икономики.

И моментен възход не бива да се бърка с ренесанс.

Още международни новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 1
lilivan
преди 9 години
още преди глобалната криза потенциалът за растеж на еврозоната се е сринал много повече в сравнение с този на други развити икономики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 9 години
1 евро .= 1 долар = .1 швеицарски франк
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 9 години
Англичаните са завистливи Нищо подобно няма да се случи Европеиската икономика набира скорост и ръста на Б В П ще бъде около 2.5 годишно през следващите години По високи цени на петрола ще повишат инфлацията и в Еврозоната страхът от дефлация ще изчезне Колкото до еврото - 1 евро . 1 долар . 1 швейцарски франк и решаващи ще бъдат пазара и производителността на труда Европа трябва да подобри производителността на европеиските работници и всичко ще бъде наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
"""""""Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници"""""""""""""И кое е това "човечество"?Дето реве с крокодилски сълзи, че не може да те хапне за обяд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
data
преди 9 години
пак рутим капитализъма а ? :) п.п. Анстасио 1.Ресурсите не свършват , обратното става 2.Екологични ограничения има и в момента 3.Дългове е имало , има и ще има и за в бъдеще и няма нужда да цитираш някакъв льольо, а просто да прочетеш за Т.Р.Маутус . Колкото и да сте учудени света на почва от вас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 9 години
Истината е другаде и съм писал под постинга на г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
Stefan--L
преди 9 години
Що за глупости възтановяване ? Тая еврогеиска зона е пред разпад правят всичко възможно да задържат Гърция в еврозоната дори са готови да и опростят тайно голяма част от дълга ! Но все едно няма да стане след Гърция крак ще повлекат Испания Португалия Италия Унгария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 13
Сините камъни
преди 9 години
Няма да има възстановяване!Доларът губи Китай и Русия!Еврото като негово отроче също!Няма откъде Европа да смуче, няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още