IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще запази разходите за отбрана на ниво от 2% от БВП

Лондон потвърди ангажимента да запази ядрената си програма "Tрайдънт"

10:05 | 01.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания ще запази разходите за отбрана на ниво от 2% от БВП

Министърът на отбраната на Великобритания Майкъл Фалън потвърди ангажимента на Обединеното кралство за ядрената програма "Трайдънт", както и за поддържането на разходите за отбрана на ниво от 2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата фискална година.

"Бюджетът за отбрана в момента отново е под контрол, но разбира се финансовият министър (Джордж Озбърн – бел. ред.) има пълното право да продължава да иска икономии, за да помогне за намаляване на дефицита", каза той пред CNBC. "Ние със сигурност ще имаме 2% през тази година."

Коментарите на Фалън дойдоха във връзка с опасенията, че намаляването на разходите за отбрана може да се отрази на ангажимента на Великобритания към НАТО.

Наскоро преизбраното консервативно правителство на Обединеното кралство има стабилно мнозинство и се очаква да настоява за допълнителни съкращения в бюджета като част от своята програма за строги икономии. Въпреки това Фалън не очаква ядрената програма на страната "Tрайдънт" да бъде блокирана.

По думите му Лондон не е готов да рискува оставане без ядрено оръжие. Коментарът му дойде и в отговор на изявление на лидера на Шотландската национална партия Алекс Салмънд, според когото "Tрайдънт" е "безполезна, скъпа, неправомерна и опасна по своето естество военна играчка".

Шотландският първи министър Никола Стърджън по-рано заяви, че подновяването на "Tрайдънт" може да предизвика втори референдум за независимост. Коментарът му бе направен по време на парламентарен дебат за обсъждане на твърденията за небрежност към сигурността в ядрената програма във военноморска база "Фаслейн".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още