IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис не вярва някой в Европа да желае истински Grexit

Гръцкият финансов министър се надява ЕС и МВФ да са блъфирали в първите си официални коментари за излизането на Атина от еврозоната

12:11 | 13.06.15 г. 6
Варуфакис не вярва някой в Европа да желае истински Grexit

Гърция не вярва някой от европейските й партньори да желае непременно страната да напусне еврозоната (Grexit), смята финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис, цитиран от „Ройтерс”.

Агенцията коментира, че изявлението идва в момент, когато се очаква споразумение между Атина и кредиторите за получаване на помощ срещу реформи.

В интервю пред ВВС Варуфакис коментира, че се надява ЕС и Международният валутен фонд да са блъфирали по отношение на първите официални коментари за действия при дефолт на Гърция и излизане от еврозоната.

"Не вярвам никой отговорен европейски бюрократ или политик да има желание да поеме по този път", каза Варуфакис. 

В момента Атина води критични преговори в опит да се разбере с кредиторите за натрупаните дългове и да получи 7,2 млрд. евро - последният транш от втората спасителна програма в размер на общо 240 млрд. евро.

В началото на юни правителството отложи плащане от 300 млн. евро за МВФ с уговорката, че може да се разплати с Фонда, превеждайки 1,6 млрд. евро наведнъж в края на месеца.

В момента в хазната на Гърция няма нужните средства и ако не получи последния транш, ще откаже плащането. Социалният министър Панос Каменос изчисли, че без транша в края на юни страната ще може да плати само пенсии и заплати. 

Днес в Брюксел се провежда пореден кръг от преговорите между страните, а в петък съобщение на гръцкото правителство гласи, че развръзката, при това положителна, е по-близка от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 12 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 8 години
Без никакъв шум Гърция за 2 дни прибра около 5 милиарда . 5 милиарда какво са ? А в същото време се говори толкова много за неплащането на 1,6 !!!??? Нещо не се връзва . Ми да пласира по същия начин облигации за 2 милиарда - виждам има интерес и пак ще отложат фалита ! Ама те дори няма да се опитат да го направят . Защо ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ГЪРЦИЯ е част от една система наречена ЕС.Факта, че системата е допуснала да се случи това показва, че има системен проблем който днес ще изведе Гърция от ЕС , а утре Испания , Италия.ПРОБЛЕМА СТАВА ОЩЕ ПО ГОЛЯМ КАТО СЕ ВЗЕМЕ ПРЕДВИД, ЧЕ ИЗЛИЗАНЕТО ОТ ЕДНА СИСТЕМА ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ГЪРЦИЯ И ДРУГИ ПОСЛЕДВАЛИ Я ДЪРЖАВИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В ДРУГА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, КОЯТО ЧЕРТАЕ ГРАНИЦИТЕ СИ С ГАЗОВИТЕ ТРЪБИ. Ние като матросовци ще отстояваме до последно "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ" ЩЕ ЗАМЕНИМ ГАЗТА С ГАЗОВИ ЛАМПИ НО ЩЕ ОСТАНЕМ ВЕРНИ НА БЕЗУМИЕТО НА ТЕЗИ КОИТО НИ СЕ ПРЕДЛАГАТ КАТО УПРАВЛЯВАЩИ.Не бива да бъдем толкова праволинейни.Тази праволинейно отстоявана АНТИРУСКА политика ще ни унищожи като държава. БЪДЕЩЕТО НИ В "ЕВРОРЕГИОН ТРАКИЯ" С АДМИНИСТРАТИВЕН ЦЕНТЪР ОДРИН НЕ Е РОЗОВО.ТО НИ НАПОМНЯ ЗА ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ И КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ. Историята се повтаря , но всяко нейно повторение се превръща във фарс.ВРЕМЕ Е ДА БЪДЕ ПОДМЕНЕНА ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА!ВРЕМЕ Е ЗА ПРОМЯНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 4
nobel
преди 8 години
Варуфакис не вярва някой в Европа да желае истински Grexit.--------------------------------------------------------Ама то никой не иска и зъб да му вадят, но понякога просто се налага. Че то сега като са мотаем да не вземе след време да се окаже, че повече зъби трябва да се вадят. Тя тая болест е заразна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 11
IMRO
преди 8 години
Много приказки през годините са изговорени за тарикатлъка, андрешковизма и простотията на българина. Новината е, че гърците са много по-зле от българите в тая област и колкото и трески да имаме за дялане, пред тях сме като германци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Най-малко 87 милиарда евро - толкова пари ще загуби Германия, ако гърците не си върнат дълговете. Но германците не са най-големите губещи в тази игра........ Агенция Блумбърг е изчислила кредитната тежест за отделните донори на Гърция като процент от техния БВП. От тези пресмятания излиза, че най-много ще загубят Словения, Малта, Испания, Италия и Естония - между 2,8% и 3% от БВП. Германия и Франция заемат чак седмо и осмо място - http://***.dw.de/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%8A%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F/a-18512835
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
nradev
преди 8 години
Казва се блъфирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още