IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия удължава с една година забраните за внос на западни стоки

Правителството подготвя документа, с който реално ще реализира президентския указ за ембаргото

17:42 | 24.06.15 г. 3
Русия удължава с една година забраните за внос на западни стоки

Считано от 24 юни, Русия ще удължи с още година забраната за внос на западни стоки, съобщи руската информационна агенция ТАСС. От 7 август 2014 година Русия ограничи вноса на редица храни и селскостопански стоки от западни държави в отговор на наложените от тях санкции. 

Президентът на страната Владимир Путин е подписал указ за продължаването на контрасанкциите на Русия и е поръчал на премиера Дмитрий Медведев оперативно да подготви необходимите документи за реализацията на указа.

„Правителството се обърна към мен с писмо за продължаване на мерките, които приехме в отговор на действията на наши партньори от няколко държави”, посочи Путин и допълни, че е изготвил указа с икономическите санкции, чиято цел е безопасността на Руската федерация.

Президентът очаква, че действията, които ще извърши правителството, ще бъдат ориентирани за доброто на руските селскостопански производители.

Отговорът на Медведев на заданието от Путин е: „Всичко ще бъде направено”, отбелязва още ТАСС. „В момента документът е в стадий на подготовка”, допълни още той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира преди дни, че в тази ситуация действията на Москва произхождат от принципа на взаимността. „Русия смята тези санкции (на Запада – бел. ред) за необосновани, незаконни. Но ние никога не сме били и няма да бъдем инициатори на санкциониращите мерки”, заяви той.

Припомняме, че в началото на седмицата Съветът на външните министри на ЕС одобри удължаване на срока на западните санкции срещу Русия с шест месеца до 31 януари 2016 година. Целта е прилагането в пълен размер на споразуменията от Минск.

ТАСС посочва и мнението на земеделския министър Александър Ткачев във връзка със западните санкции, изказано по-рано днес. Русия може да намери вътрешни резерви и да реализира своя потенциал в аграрния сектор, благодарение на санкциите, казва той.

Според него ограниченията са заставили Москва да погледне на селското стопанство по нов начин. Ткачев не очаква задълбочаване на санкциите, които Москва ще наложи към западните държави.

ТАСС обаче цитира свои източници, според които Русия може да забрани вноса на рибни консерви, шоколад и цветя от страни, които прилагат икономически санкции срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 8 години
Да допълня ,не става въпрос само за рибни консерви ,ще има изненади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
valentino29
преди 8 години
Ще има загуби за европейските производители на шоколадови изделия,определено в екипа на Путин има мислещи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Руснаците ще се спасят, а ние ще лапаме американската царевица в кенове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още