IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри мерките за контрол на капитала в Гърция

Поддържането на финансовата стабилност е основното и неотложно предизвикателство пред страната, заяви еврокомисарят Джонатан Хил

10:19 | 29.06.15 г. 2
<p>
	77-годишният пенсионер Йоргос от Атина чака пред клон на National Bank of Greece. Хиляди гърци се редят на опашка пред банкоматите.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

77-годишният пенсионер Йоргос от Атина чака пред клон на National Bank of Greece. Хиляди гърци се редят на опашка пред банкоматите. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) одобри налагането на мерки за контрол на капитала, съобщава Ройтерс, като се позовава на съобщение на институцията.

Според Брюксел Атина „оправдано нарушава законите на ЕС относно свободното движение на капиталите, за да защити банките си“.

„При настоящите обстоятелства стабилността на финансовата и банковата система в Гърция представлява въпрос от първостепенен обществен интерес, което оправдава налагането на временни ограничения върху капиталовите потоци“, коментира еврокомисарят по финансовите услуги Джонатан Хил.

„Поддържането на финансовата стабилност е основното и неотложно предизвикателство пред страната. Свободното движение на капитали обаче ще се наложи да бъде възстановено възможно най-скоро в интерес на гръцката икономика, еврозоната и единния пазар на Европейския съюз като цяло", допълва Хил.

Еврокомисията изразява и готовност да окаже техническа подкрепа на гръцките власти.

Припомняме, че Гърция обяви банкова ваканция през тази седмица, а в неделя ще се проведе референдум за предложените от кредиторите мерки за реформи и бюджетни ограничения.

Междувременно финнасовите министри на държавите от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за страната и тя ще приключи на 30 юни, т.е. утре.

Всичко за гръцката криза можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
todortk
преди 8 години
Искренно га съжалявам гръцкия пенсиониер, защото българския има възможност да изтегли цели 400 лева дневно (около 200 евро). Това са над 6000 евро месечно!Честно, изказването ти е глупаво. Можеш да изтеглиш колкото имаш. Ако имаш повече, ще изтеглиш повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Nikola666
преди 8 години
Да го съжалиш гръцкия пенсионер, дето има възможност да тегли само 60 евро на ден от пенсията си. Ограничават го да не може да изтегли повече от 1800 евро (3600 лв) на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още