IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент призова за нова система за защита на инвеститорите

Препоръката е във връзка с бъдещото двустранно търговско споразумение между ЕС и САЩ

21:05 | 08.07.15 г. 1
Европейският парламент призова за нова система за защита на инвеститорите

Бъдещо двустранно търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и САЩ трябва да отвори достъпа до американския пазар за дружествата от ЕС, но не трябва да подкопава стандартите на Общността. Това е посочва в препоръките на Европейския парламент (ЕП) към преговарящите по възможното споразумение, съобщи българската пресслужба на ЕП. 

Необходима е нова система за защита на инвеститорите, която следва да замени частния арбитраж за уреждане на спорове между инвеститори и държавни органи с държавни съдии и която подлежи на контрол и прозрачност, добавят евродепутатите.

ЕП одобри препоръките към Европейската комисия (ЕК) за преговорите по споразумението с 436 гласа "за", 241 "против" и 32 въздържали се.

"В ход е безпрецедентна глобализация и нашите граждани и фирми се намират в окото на бурята. Наш демократичен дълг като евродепутати е да придадем форма на този процес. Ако искаме да работим за благосъстоянието на европейските граждани, не може да оставим въпроса единствено в ръцете на преговарящите. Затова изготвихме тази резолюция и посочихме принципите за вида на търговско споразумение, което искаме ЕК да договори", посочи докладчикът Бернд Ланге.

"Искаме по-прозрачен процес, по-ясни права за работниците и стабилна защита на личните данни и обществените услуги. Настояваме, че правомощията на законодателите в ЕС и САЩ да приемат правни норми не трябва да бъдат възпрепятствани от частни арбитражни съдилища или други органи", допълни Ланге. Той добави, че "ЕП е дал ясни насоки на ЕК за вида на споразумението, за което евродепутатите настояват". "Ако накрая споразумението е лошо, ще го отхвърлим. Ако е добро, ще го подкрепим", заяви още Ланге.

Нова система за разрешаване на споровете между инвеститори и държавни органи
Компромисната формулировка за начините за разрешаване на спорове между инвеститори и държавни органи, изработена от политическите групи в ЕП след дълги и напрегнати преговори, беше включена в текста след гласуване с 447 гласа "за", 229 "против" и 30 въздържали се. Тя призовава за нова правна система, която да замени "механизма за уреждане на споровете между инвеститорите и държавните органи", основаващ се на частен арбитраж и често включван като възможност при договаряне на търговски споразумения.

Тази система трябва да бъде "обект на демократичните принципи и контрол", в която случаите се разглеждат "по прозрачен начин" от "публично назначени професионални и независими съдии" и "в открити изслушвания". Тя трябва да включва "механизъм за обжалване", който да зачита компетентността на съдилищата на ЕС и на страните от Общността, а частните интереси да "не могат да подкопаят целите на обществената политика", се посочва в приетия текст.

Споразумението трябва да премахне съществуващите в САЩ ограничения за чуждестранната собственост в областта на превозите и по отношение на собствеността на авиокомпаниите, както и да подобри достъпа на ЕС до телекомуникационни пазари на САЩ. Споразумението трябва да постигне и "значително отваряне" на пазара на САЩ за обществени поръчки на всички равнища на управление, предава БТА.

Високите равнища на защита за потребителите в ЕС, защита на техните личните данни, здравето и безопасността им, трябва да бъдат сигурни, а дъмпингът в социалната, фискалната и екологичната сфера трябва да бъде предотвратен, добавя ЕП. Евродепутатите подчертават, че обществените услуги трябва да бъдат изключени от обхвата на споразумението, трябва да се предвидят ясни застраховки за системата на географските указания на ЕС, както и да се вземат мерки за селскостопански и промишлени изделия.

Евродепутатите се застъпват за премахване на административните пречки пред търговията чрез "взаимно признаване на равностойни стандарти". ЕП посочва, че не може да има "никакво споразумение" в области, в които стандартите на САЩ са "коренно различни", например за разрешаването на употребата на химически вещества, генно модифицирани организми, използването на хормони при отглеждането на едър рогат добитък, клонирането или химически вещества, водещи до ендокринни смущения.

Десетият кръг на търговските преговори между ЕС и САЩ е насрочен за 13-17 юли 2015 г. в Брюксел. След като бъде изготвено от преговарящите, споразумението ще трябва да бъде одобрено от ЕП и Съвета на ЕС, както и от националните парламенти, за да може да влезе в сила.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
След като бъде изготвено от преговарящите, споразумението ще трябва да бъде одобрено от ЕП и Съвета на ЕС, както и от националните парламенти, за да може да влезе в сила - вдъхва ми доверие Иначе е ясно ,че става въпрос за нарушаване на международното право защото всяка държава е СУВЕРЕННА тоест само решава - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още