IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на финансовите министри завърши без решение, но с план за помощ на Гърция

Проектът трябва бъде потвърден на срещата на високо равнище на еврозоната

19:10 | 12.07.15 г. 19
Срещата на финансовите министри завърши без решение, но с план за помощ на Гърция

Срещата на финансовите министри на Еврогрупата завърши без решение за Гърция, което трябва да бъде взето на срещата на високо равнище на еврозоната. Това каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от ТАСС.

Подготвихме текст с предложение за срещата, останаха няколко нерешени въпроса, по които трябва да се произнесат държавните и правителствени глави, каза той. "Решението за подкрепа на Гърция е съгласувано на 90%, останалото ще бъде направено на срещата на високо равнище", каза и белгийският министър на финансите Йохан ван Овертвелд. 

"Набелязахме план за помощ на Гърция, много амбициозен проект, който трябва да бъде потвърден на срещата на високо равнище. Той включва, първо, закони, които Гърция трябва да приеме до 14 юли. На второ място са условията и предварителните действия, които Гърция трябва да предприеме. На трето място съгласувахме четири направления за реформи, включително данъчни въпроси, приватизация и други. Всички те трябва да бъдат приети от правителството и парламента на Гърция", допълни финансовият министър на Финландия Александър Стуб, предаде БТА.

На масата на преговорите на срещата на високо равнище на еврозоната остават и двата варианта за решение за Гърция - както запазване на страната в еврозоната и предоставянето на помощ, така и изход от еврозоната и дефолт".

Междувременно Франс прес съобщи, като се позова на европейски източници, че всъщност днес министрите на финансите на държавите от еврозоната са подготвили списък с тежки условия към Гърция, които трябва да бъдат изпълнени, за да започнат преговори за нов план за спасяване на страната от финансов колапс.

Списъкът включва предложението на Германия за създаване извън Гърция на специален фонд с гръцки активи за 50 милиарда евро като гаранция за изпълняване на обещаните от страната приватизации, по информация на неназован дипломат.

Друга германска идея, за временно излизане на Гърция от еврозоната за период от 5 години, е премахната още от работната версия, обсъдена от финансовите министри от Еврогрупата в ранния следобед, информира БТА.

Кабинетът на лявата партия „Сириза“ освен това ще трябва да се съгласи на "тежки условия" що се отнася до реформата на трудовия пазар, пенсионната система, фискалната политика и ДДС.

Ако Гърция и държавите от еврозоната постигнат споразумение, това ще позволи Атина и нейните международни кредитори да започнат преговори за трети план за финансова помощ в размер на над 74 милиарда евро за период от три години, отбелязва агенцията.
 

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
Ами, аз преди 1-2ве седмици писах че ще им вземат всичко.Но това всичко си е отдавна "заплюто".Отделно писах че Факис и тоя *** Ципата са си хората които ще свършат работа.Демек поставени /само един от пишещите беше + със мнението си/.Отделно пак писах че от тия закърнели гречки мозъци нищо не става.На тях мисленето им е точно еднакво с нашето отпреди 20год. - яж, пии и се весели - цакай системата и да не ти дреме на папалюгата.Ние сме велики - ще ги фъкаме всички бледолики в дуфенцата, те ще ни се гъзят и усмихват понеже ние сме качествени фък-ъри и ще ги задоволяваме полово и т.н. все бОлканс грейт менс блянове.М/у другото - те и сърбите и макетата са все мнооу способни и кадърни мъже.Ама като им набиеш по един зад врата - сменят плочата.Та така с балканския тарикатлък - ще ядат пацата докато мърдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 2
smart-ass
преди 8 години
Много точно казано. Фалиракис оплеска картите, пропиля на гърците и своето политическо бъдеще, забатачи на финансовата стабилност и си избяга обратно в Щатите. Сега и Ципурко трябва да сдава властта, че се е "омазал до плешките" и ще се брише с някое листо от шубрак по гръцките голи чукари. Как се изметна и той само, не букова дъска ми направо като слънчоглед се завъртя наопаки само за 1 седмица време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
tonino
преди 8 години
А да им теглят една майна на гръцки......Дали ще им стигне куража ? И в двата случая ще е баташкото клане.....:))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
Идеята за обезпечение е стара - http://***.dw.de/така-ли-ще-излезем-от-кризата/a-16195702,и незнам защо чакаха досега ?! - явно написаното тук- http://***.budnaera.com/201503/1506020468.html#ixzz3f0eWdRYrе истина и може да не са 10 трилиона запасите на нефт и газ Незнам какво да мисля като знам ,че можеха лесно да се оправят защото сенч.икономика е над 50% около 15 млрд. се ощетява бюджета и осветляванетто ще вдигне БВП-то При 100млрд. БВП и 100млрд. държ.дълг е 100% но ако БВП падне 25%(75млрд.) дългът става 133% - ако БВП се вдигне с 25% дългът става 80% при 0% лихва тоест лихварството се нуждае от постоянем растеж но това е невъзможно и повечето ще горят защото досега го стимулираха с кредитиране Ето БВП и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlразходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Ако се намалят лихвите дефицитите ще изчезнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 2
nikiangel
преди 8 години
Кредиторите им го набиха дълбооооко. 1. Активи за 50 милиарда като гаранция.2. Орязване на пенсии.3. Повишаване на данъците.4. Приватизация на електропреносната мрежа.5. Връщане на тройката в Атина.и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 14
Grosss
преди 8 години
Имат газ и петрол за 10 трильона в морето ,май него искат да гепат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 5
tonino
преди 8 години
И какво ще ипотекират гърците,че не се сещам ? Акропола или направо държавата,барабар с населението ? Те и двете заено ме стуват толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
reda1
преди 8 години
Любопитно е кога баМкоматите ще спрът да пускат издръжката.След това ще е зрелищно !!!! :):)):):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 33 rate down comment 2
Nikola666
преди 8 години
Фалиракис добра работа свърши. Бутна Гърция в тинята и се изнесе по терлички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Прав си , тоя много смекчи тона , само Факис може да устуска тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още