IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на Bankia скочи с 27%

Четвъртата най-голяма банка в Испания победи очакванията на пазара с печелба от 311 млн. евро през второто тримесечие

13:50 | 27.07.15 г. 2
Нетната печалба на Bankia скочи с 27%

Испанската банка Bankia SA отчете увеличение на нетната печалба през второто тримесечие с 27%, като покачването до голяма степен се дължи на по-ниските разходи вследствие на лоши кредити на фона на бързото възстановяване на испанската икономика, съобщи MarketWatch.

Четвъртата най-голяма банка в страната по пазарна капитализация съобщи, че нетната ѝ печалба за периода април-юни е нараснала до 311 млн. евро от 282 млн. евро година по-рано, малко над очакванията на анализаторите за 275 млн. евро.

Нетният лихвен доход на Bankia намаля до 695 млн. евро от 730 млн. евро. Индикаторът – основен двигател на печалбата на дребно за банките на дребно, е разликата между това, което кредиторите плащат на клиентите за депозитите им и лихвите по заемите. Анализаторите, анкетирани от доставчика на данни FactSet, очакваха нетният лихвен доход на банката да достигне 691 млн. евро.

Испанската икономика се разшири през първата половина на годината с годишен темп от около 3%, най-високото ниво от пропадането на имотния пазар през 2008 г., което я прати в дълбока рецесия. Гражданите и бизнесът все пак остават фокусирани върху изплащането на съществуващите заеми, взети по време на имотния бум. Това е и причината общите банкови заеми в страната да намалеят с една трета от пиковата им стойност по време преди кризата. Това прави задачата на банките да реализират по-високи приходи от кредитиране по-трудна.

Bankia беше спасена от испанското правителство през 2012 г., тъй като загубите ѝ заплашиха да сринат банковата система на страната. Повече от 60% от акциите на Bankia са все още собственост на испанското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Испания ще е следващата Гърция... там с 300 зора закрепиха положението с банките (и същата тая Банкиа), но при следващия трус те са първи и ще изгорят мощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Fiscalist
преди 8 години
Който иска да си загуби всичките пари, може да си купи акции на Банкиа, Дексиа и на КТБ също.НЯМАМ препоръка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още