IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдебни доклади разкриват нови злоупотреби около испанската Bankia

През 2010 и 2011 г. фалиралата испанска банка е „разкрасявала“ финансовите си отчети

09:32 | 05.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдебни доклади разкриват нови злоупотреби около испанската Bankia

В хода на процеса за предполагаеми финансови измами в сриналата се испанска банка Bankia група от експерти представи нови разкрития в съдебните документи, според които банката е публикувала напълно неверни финансови отчети малко преди своето първично публично предлагане (IPO).

Годишните финансови отчети за 2010 г. и 2011 г. не са представяли "реална картина" за компанията, става ясно от документите, публикувани в четвъртък. Въпреки това Bankia е използвала финансовите данни на тези финансови отчети, за да популяризира и продава своите акции преди първичното публично предлагане през 2011 г.

В писмо до надзорните органи Bankia обяви в четвъртък, че ще анализира съдебните документи и ще отговори на обвиненията. Банката заяви, че документите са публикувани в хода на един все още незавършен процес.

Според оценките на анализаторите новите разкрития може да засилят позициите на част от 300 000 индивидуални инвеститори, които съдят Bankia заради нейното първично публично предлагане на стойност 3,1 млрд. евро. Тези инвеститори загубиха сериозни суми, след като спекулативният балон на испанския жилищен пазар се спука и през 2012 г. държавата бе принудена да спаси Bankia преди тоталния ѝ срив. 

Испания взе тогава назаем 41 милиарда евро от Европейския съюз в подкрепа на националния си бюджет. Повече от половината от тази сума (22 млрд. евро) се вля в Bankia, чието спасяване стана символ на прекомерното кредитиране от периода преди кризата. Всичко това доведе до загуби за стотици хиляди дребни инвеститори.

Фернандо Андреу, разследващ съдия в испанския върховен съд, разследва предполагаемите измами в отчетите на Bankia. Преди своето IPO тя се е представяла като добре управлявана банка - само година преди пропадането си.

Публикуваните в четвъртък съдебни документи представляват резултата от двугодишната проверка на финансовите баланси на дружеството, които извърши експертен екип на испанската централна банка, която бе по изрично искане на съда. „Анализираната информация подчертава изключително лошото качество на оценката на кредитните рискове, тъй като повечето от документите са игнорирали финансовото състояние на кредиторите, както и липсва актуална информация за обезпеченията“, се казва в доклада.

Назначените от Bankia одитори – Deloitte, е трябвало да видят грешката, критикуват съдебните документи. Говорител на Deloitte в Мадрид отказа да коментира темата.

Когато сегашният мениджърски екип на Bankia пое през май 2012 г. ръководството на банката, той коригира годишния си доклад за 2011 г. Това преразглеждане е било необходимо, потвърждават сега съдебните документи. Въпреки това обаче и коригираната версия все още не дава вярна представа за финансовото състояние на Bankia по това време заради предишните счетоводни грешки.

Според съдебните документи новите директори на Bankia са определили част от активите в сферата на недвижими имоти като лоши ипотеки, а не, както се е случило в крайна сметка - като високорискови ипотечни заеми. В този случай те биха били задължени да предприемат по-сериозни мерки.

В четвъртък акциите на банката приключиха сесията със сериозен спад от 6%.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още