IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгийската Solvay придобива Cytec за 5,5 млрд. долара

Американската компания е производител на химически материали за космическата и автомобилната промишленост

10:40 | 29.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Белгийската химическа група Solvay купува американския си конкурент Cytec за 5,5 млрд. долара, за да увеличи присъствието си в производството на леки композитни материали за самолети и автомобили и да засили бизнеса си с минни химикали, съобщава Ройтерс.

Cytec, чийто продажби са основно в Северна Америка, има 4600 служители в цял свят и годишни продажби за около 2 млрд. долара.

Компанията произвежда композитни и адхезивни материали за космическата и автомобилна промишленост, както и реактивни материали, използвани в минния сектор за обработка на минерали и екстракция с разтворители.

Solvay заяви в свое съобщение в сряда, че ще плати по 75,25 долара на акция в брой за Cytec. Aкциите на американската компания приключиха борсовата сесия във вторник на цена от 58,39 долара.

Белгийската компания обяви още, че стойността на предприятието, включително дълговете, възлиза на 6,4 млрд. долара, което е с около 14,7 пъти повече от очакваната оперативна печалба (EBITDA) на Cytec.

Solvay очаква да направи годишни икономии от 100 млн. евро в рамките на три години след сливането и добави, че Cytec ще допринесе за печалбата ѝ на акция след първата година.

Белгийската група ще финансира сделката с издаване на права за 1,5 млрд. евро (1,66 млрд. долара), хибридни дългови инструменти за 1 млрд евро и емитиран основен дълг.

В сряда Solvay обяви и резултатите си за второто тримесечие. Оперативната печалба, коригирана спрямо еднократните ефекти, е нараснала с 8,1% през второто тримесечие до 500 млн. евро, което е в съответствие с очакванията на анализаторите, анкетирани от Ройтерс, за печалба от 499 млн. евро.

Компанията заяви, че бизнесите ѝ за специализирани материали и химикали отчитат напредък, но търсенето на химикали, употребявани в петролния и газовия сектор, значително е намаляло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още