IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобални банки пред граждански дела за милиарди долари заради валутни спекулации

Извънсъдебно споразумение в САЩ отваря вратите за завеждане на искове на много по-голям брой дела в Лондон

12:13 | 18.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Глобални банки пред граждански дела за милиарди долари заради валутни спекулации

Редица глобално опериращи банки в Лондон и Азия са застрашени от гражданки дела за милиарди долари заради спекулациите им на валутните пазари, пише в свой анализ Financial Times. Делата ще са последица от постигнатото правно споразумение в Ню Йорк в тази връзка.

Barclays, Goldman Sachs, HSBC и Royal Bank of Scotland са сред деветте банки, които се съгласиха по-рано на споразумение по съдебно дело в Ню Йорк за 2 млрд. долара с хиляди инвеститори, засегнати от валутни манипулации. 

Сумата от 2 млрд. долара включва по-ранните споразумения за 808,5 млн. долара, сключени с JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp., UBS Group AG и Citigroup Inc.

Съдебното дело започна през 2013 г., като инвеститори обвиниха банките, че са извършвали измами на валутния пазар, като са манипулирали водещи валутни индекси, като са фиксирали цените, съгласявайки се да разширят спредовете между офертите „купува“ и „продава“ за сделки на спот пазара и разменяйки поверителна информация за клиенти, за да задействат стоп-лос поръчки и да извършват лимитирани поръчки.

Сега обаче адвокати предупреждават, че споразумението отваря вратите за завеждане на искове на много по-голям брой дела в Лондон, най-големият хъб за валутна търговия в света, подчертавайки, че скандалът с валутните манипулации е далеч от приключване.

Още през есента търговски компании, мениджъри на фондове и местни власти може да заведат искове в лондонския Върховен съд, коментират работещи по случая адвокати.

В допълнение инвеститорите очакват множество дела да бъдат заведени в Хонконг и Сингапур, които също са центрове на форекс пазарa.

Споразумението в САЩ идва месеци след рекордната глоба от 5,6 млрд. долара, наложена на шест банки от регулаторите за манипулиране на валутния пазар, чийто дневен оборот е 5,3 трилиона долара. 

„Ще има повече искове в Лондон, отколкото бяха в Ню Йорк, защото тук форекс пазарът е по-голям“, пояснява Дейвид МакИлрой от Forum Chambers. Адвокатът прогнозира, че споразуменията по заведените в Лондон дела може да са за няколко десетки милиарда паунда.

Анализатори твърдят, че ще е изключително трудно да се предвиди финансовото влияние за банките на този етап.

„Ние очакваме искове на физически лица срещу банките, чиято дейност покриваме, но е изключително трудно да имаме специфични данни, защото засега няма много ясни прецеденти", казва един анализатор, който е помолил да не бъде назоваван, тъй като разследванията по темата все още не са публични.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 8 години
САМО БАНКИТЕ ЛИ ЩЕ БЪДАТ СЪДЕНИ?!Ами водещите РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ опаковали *** с рейтинг "ААА" те какво правят?КАКВА ЩЕ Е СЪДБАТА НА Moody 's, Standard & Poor's и Fitch Ratings КОИТО ДАВАХА РЕЙТИНГ "ААА" НА ТОКСИЧНИ ОБЛИГАЦИИ !!А ле ле КАКВО ЦУНАМИ СЕ ЗАДАВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
А стига бе, там правели валутни манипулации? Не може да бъде!Пък ний верваме, че са по-по-най честни и почтени и знаят как да правят правилно бизнис, а те били там сите крадци и мошеници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Какво ли ги чака нашите банки ... измамите им са им не по-малки !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още