IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция пак ще обсъждат бежанската криза

Меркел настоява ЕС да приеме единна система за предоставяне на убежище и да ускори приемането на мерки за решаване на проблемите

13:15 | 21.08.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Франсоа Оланд. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Франсоа Оланд. Снимка: архив, Ройтерс

Германия и Франция ще се опитат съвместно да окажат натиск върху Европейския съюз (ЕС) за по-адекватни и бързи действия заради влошаващата се бежанска криза, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд ще се срещнат в Берлин в понеделник (24 август), за да обсъдят как може да се ускорят някои облекчения за мигрантите.

Вчера германският вътрешен министър Томас де Мезиер е коментирал на пресконференция, че европейските институции не могат да си позволят повече да действат с това темпо. Преди това пък излезе прогнозата, че Германия ще получи над 800 хил. молби за убежище през тази година. 

Де Мезиер е цитирал френския си колега Бернар Казньов, според когото Италия и Гърция имат нужда от значителна помощ от ЕС, за да създадат специални центрове за новопристигналите бежанци. Всички държави на границата на ЕС също имат нужда от помощ, за да се справят с трафикантите на хора и да адресират проблемите заради масовата миграция.

Томас де Мезиер се оплаква и от огромния брой бежанци, които приема Германия – около 40 на сто от всички бежанци в ЕС. Според него Брюксел трябва да оказва по-голям натиск на държавите извън ЕС, особено Балканските страни, които кандидатстват за членство, да приемат обратно бежанци, които не са се квалифицирали за убежище.

Меркел настоява ЕС да приеме единна система за предоставяне на убежище.

Казньов междувременно съобщи, че вътрешните и външните министри на държавите от ЕС ще се срещнат в Париж в средата на октомври, където отново ще обсъждат бежанската криза. По-широки дискусии ще се проведат през ноември на срещата ЕС – Африка.

Изданието припомня, че в края на май Европейската комисия (ЕК) предложи европейските страни на квотен принцип да приемат 40 хил. бежанци от лагери в Гърция, Италия и други държави от ЕС, както и още 20 хил. от държави извън ЕС. Плановете бяха посрещнати враждебно от доста държави, като Великобритания, Австрия и Унгария категорично отказаха да се включат в схемата.

Други държави от общността не оспорват схемата, а начина на разпределение на квотите. Сред тях са Германия и Франция. Така се стигна до решението за разпределяне на 40 хил. бежанци в ЕС на доброволен принцип.

Повече за тази гореща тема четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
абе какво да обсъждат, да пускат нискотарифни без прекачване до ук и уса и да товарят бежанците за натам. че те не си седнаха на меките гАзове докато не объркаха половината свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
абе какво да обсъждат, да пускат нискотарифни без прекачване до ук и уса и да товарят бежанците за натам. че те не си седнаха на меките гАзове докато не объркаха половината свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Сериозни проблеми ! Продължавам да се учудвам че америка мълчи по въпроса .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още