IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия се превръща в най-слабата икономика в ЕС

Страната вероятно ще отчете свиване на икономиката за четвърта поредна година

15:39 | 25.08.15 г.
<p>
	Министърът на финансите Александър Стъб <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите Александър Стъб Снимка: Ройтерс

Финландия се превръща в най-слабата икономика на Европейския съюз (ЕС) заради неуспеха си да изгради конкурентен пазар на труда, съобщава Bloomberg, базирайки се на изявление на финансовия министър Александър Стъб.

Икономиката на най-северната страна на еврозоната вероятно ще се свие за четвърта поредна година, заяви Стъб на конференция на финландските дипломати в Хелзинки в понеделник. Той описа развитията като „обезпокояващи“.

Правителството засега не успява да убеди финландците да приемат необходимото орязване на заплатите, за да може страната да се конкурира с търговските си партньори. Стъб предупреди, че тежкото икономическо състояние на страната не е свързано само с шоковете на пазара, но е структурно, което означава, че само програма за реформи може да извади страната от забавянето ѝ. Трудностите са и вследставие на рецесията в Русия. Износът на Финландия към източната ѝ съседка се е понижил с 35% за първите пет месеца на 2015 г., сочат правителствени данни, представени във вторник.

Според прогнозите на финландската банка Aktia брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се свие с 0,5% през 2015 г., намалявайки за четвърта поредна година. Както износът, така и инвестициите се понижават, твърди банката. Всяка програма за реформи трябва да цели постигането на „бързо успокояване“ на икономиката, спъвана от липсата на конкурентоспособност, казва Aktia.

Финландия, която стоя рамо до рамо с Германия през най-мрачните дни на дълговата криза в Европа, застъпвайки се за строгите икономии, сега рискува да види собствените си рейтинги намалени заради икономическото забавяне. Moody’s Investors Service, която все още оценява Финландия с рейтинг Ааа, заяви през миналата седмица, че слабите икономически перспективи пред страната са „кредитно-отрицателни“. Standard & Poor’s отне топ рейтинга на Финландия през октомври.

На пресконференция в понеделник министър-председателят Юха Сипила заяви, че правителството подготвя предложение, с което да подобри конкурентоспособността и което ще бъде представено в края на септември. Ако страната имаше собствена валута, сега щяхме да обмисляме обезценяване, допълни той.

„Живеем в еврозоната и в момента нямам друга възможност по отношение на валутата“, заяви той. „Дори не обмислям други опции, така че трябва да намерим мерките, които ще ни направят конкурентни, като част от еврото“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още