IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Еврото е необратим проект

Погрешните политически механизми на Европа излагат еврозоната на последващи кризи, смята членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ

17:33 | 27.08.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Беноа Кьоре. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Беноа Кьоре. Снимка: Ройтерс

Еврото е необратим проект, въпреки че сред европейците липсва доверие спрямо възможностите на валутния съюз да изпълни всички обещани ползи. Това коментира членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Думите му са в контекста на факта, че Гърция, която получи спасителна помощ от еврозоната този месец, бе на ръба да напусне единния блок, като някои, сред които германският финансов министър Волфганг Шойбле, бяха за „временно“ излизане на страната от еврозоната.

„Напускането на страна членка неизбежно ще събуди учудване сред икономическите агенти кой ще бъде следващият, с всички потенциални дестабилизиращи ефекти, които подобна спекулация би породила“, заяви централният банкер по време на среща с дипломати във френската столица Париж.

„Злият дух няма да бъде затворен в бутилката си веднъж завинаги, докато не стане ясно, че подобен риск няма да го повдигне отново“, каза Кьоре.

Според него погрешните политически механизми на Европа излагат блока на последващи кризи. По негови думи безкрайните политически преговори поляризират дебата на национално ниво и не улесняват създаването на една по-широка стратегия за растеж.

„Запазването на този подход ще ни обрече на бъдеще с бавен растеж и повтарящи се кризи“, категоричен е той.

Кьоре предупреди, че паричната политика не може да поддържа растежа непрекъснато, а прекомерните искания спрямо централната банка могат да накърнят ефективността и легитимността на управлението на еврозоната.

Централният банкер призова за завършване на банковия съюз и предложи Европейският стабилизационен механизъм да се превърне в „Министерство на финансите на еврозоната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Само златото е необратим проект .... :)) другото всичкото е фикция в празните им тикви на тея мазни муцуни банкерите ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Като не се спазва проекта , никой не може да каже колко е обратимо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
И Маркс вярваше, че комунистическата революция е неизбежна,Сталин вярваше, че СССР е необратим проект,а какво се оказа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още