IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насърчаването на инвестициите остава водещ приоритет за Г20

Организацията проучва добрите практики за ПЧП, които да насърчат частния сектор да инвестира

10:23 | 06.09.15 г.
Насърчаването на инвестициите остава водещ приоритет за Г20

Водещ приоритет за Г20 остава насърчаването на инвестициите, стана ясно след края на срещата на финансовите министри на страните от организацията, която приключи късно снощи. Министрите дискутираха различни проблеми по време на двудневното си заседание в турската столица Анкара и изготвиха заключително комюнике, публикувано на сайта на организацията.

Насърчаването на инвестициите е част от усилията на организацията да подкрепи развитието на световната икономика, е записано в него.

Министрите припомнят, че Г20 е изготвила инвестиционни стратегии, специфични за всяка страна от организацията, чрез които да се подобри инвестиционният климат, както и да бъде оказана финансова подкрепа за малките и средните предприятия. Част от мерките вече са приложени, посочват министрите.

Сега от организацията са започнали консултации относно добрите практики в публично-частните партньорства с цел да бъдат изготвени планове за окуражаване на частния сектор да се ангажира с инвестиции, както и да бъдат избягвани бариерите пред инвестициите. 

На срещата си в Анкара финансовите министри отбелязаха още и стабилизирането в някои икономики, но като цяло световният икономически ръст не е според очакванията. По тази причина от организацията заявяват, че ще продължат да подкрепят монетарната политика, водена от централните банки, но допълват, че тази политика не е достатъчна за балансиран ръст.

В своето заключително комюнике финансовите министри посочват, че потвърждават своите задължения към преминаване на по-пазарно обоснована система за определяне на основния лихвен процент и гъвкави проценти, които да отразяват основната ситуация и да избягват разминавания.

Финансовите министри от Г20 отбелязват и мерките за борбата срещу тероризма, които са водещ приоритет за всички държави в организацията. Целта, която е поставена в тази сфера е прекъсването на финансовите канали на терористичните организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още