IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС намери механизъм за разпределянето на 120 хил. бежанци

На първо време спешно, но на доброволен принцип, ще бъдат преместени 66 хил. бежанци, пристигнали в Гърция и Италия

20:36 | 22.09.15 г. 31
Съветът на ЕС намери механизъм за разпределянето на 120 хил. бежанци

Съветът на министрите на правосъдието и външните работи одобри на извънредно заседание схема за разпределението на 120 хил. бежанци в следващите две години, стана ясно от съобщенията в Twitter-акаунта на луксембургското председателство на ЕС.

Според съобщенията решението е взето с мнозинство, а не с пълен консенсус, каквато е практиката при вземане на решения в ЕС. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, който на ротационен прицип председателства съвета, посочва, че ситуацията е спешна и днес е трябвало да бъде приет юридическият текст за разселването на бежанците.

 

 

Според руската информационна агенция срещу схемата са гласували Унгария, Словакия и Чехия. Гръцкото издание "Катимерини" в своята англоезична версия посочва, че против плановете е била и Румъния, а Финландия се е въздържала. 

По информация на БТА на първо време спешно ще бъдат преместени 66 хил. бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, на доброволна основа. Втората фаза предвижда 54-те хиляди мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като "спешна квота".

От тази квота ще могат в следващите две години да се възползват държави от ЕС, в които е настъпила извънредна ситуация с мигрантските потоци.

За да бъде задействана тази втора фаза, ще бъде необходимо ново предложение на Европейската комисия, което подлежи на одобрение от Съвета на ЕС. Източници от Съвета уточниха, че днешният пробив в постигането на решение е настъпил, след като Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

На днешното заседание Полша се е съгласила да приеме 5000 бежанци в рамките на европейската програма за разселване на пристигналите в ЕС бежанци.

По информация на руската информационна агенция ТАСС Швейцария също се е съгласила да да участва в схемата по разпределяне на бежанци. Страната  не е част от ЕС, но  е част от Европейското икономическо пространство и Шенген.

Утре (23 септември) ще се състои и извънредно заседание на Европейския съвет, на което основната тема ще бъде кризата с бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Ами защо ние не играем с Румъния, Чехия, Унгария , Словакия!Защо?С кого играем ние!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Понеже видях име "Флорида", та се сетих, един поляк ми разказваше точно за Флорида!Хванат ли те без документи, директно на летището, без грубости, но и без въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
То за бежанците плачеш, не плачеш, *** доди, ама я на някой *** му кажи *** и тоГава виж за какви права на човека става дума!всичко, Остави това, ами канализирането на всичко, ама всичко, по нечии первезни представи за живота си е повече от отврат!И лъжа, пропаганда, и пак лъжа! Докога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis21
преди 8 години
На тая логика, къде що има гражданска война, всеки може да влезе през Турция в Западна Европа.За какво са тия граници на ЕС ???Да не би мексиканците да ги пускат в САЩ, само защото са тръгнали малки чавета към Калифорния ??Тия в Брюксел са Американски марионетки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Да ревем ама наШ мъШ &Co не са на същото мнение. На времето *** ни насаждаха интернационализъм, а сега техните чеда по стар рефлекс продължават да правят същото но под друга форма и с други лозунги /Европейско цивилизационни такива/. Ала бала....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
септември 22, 2015http://botush.info/?p=48988&oid=2681869 "...Питам се и отговор не получавам, как се получава така, че тези бежанци щели да се разпределят на квоти само в Европейския съюз. Ако са истински бежанци обяснете ми, моля не биха ли се задоволили с всяка държава, където не се водят войни? Защо не ходят в необятна Русия, където има толкова ненаселени области, че цяла федеративна държава ще могат да си спретнат? А нали РФ на всичкото отгоре е съюзник на Сирия? Ами всичките тези мюсюлмани защо не останат в Турция тъй близка им страна, и по верски признак, и отчасти етнически, пък и е доста светска.."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
индианеца
преди 8 години
Ами да де..Нашата игра е да си пазаим границите, а който мине да го натресем на някой друг. Трябва ежеминутно да се реве колко много са се натресли у нас от Турция. Те самите тия бежанци не искат да седят тука. Такива като Румъния, Словакия, Унгария и Чехия игрят срещу нас в момента. Ако комшийте ги пуснат тия орди, ще трябва да вдигаме ограда от Резово до Дунава, ама през Петрич !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
http://botush.info/?p=48988&oid=2681869"...Да не съм виждал бежанци, виждал съм. Има ги всякакви хора на възраст от пеленачета до старци, които едва ходят сами. Откакто започна нелегалната имиграция на етнически шарения човекопоток, виждам основно момчета и мъже в разцвета на силите си, съпровождани тук-там от жени и някое друго невръстно дете.3. Не виждам ни кьорав, ни сакат старец. Една снимка за мостра няма с такъв, нито кадър от видео. Ако съм пропуснал някоя, вероятно изключението просто ще потвърждава правилото."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
http://botush.info/?p=48988&oid=2681869"...Казват че тия бежанци си продавали имотите, за да финансират миграцията си до Германия и Скандинавия конкретни места в Европа, защото не разбирам и твърденията, че идвали в Европа.Европа е широко понятие, а техните цели са твърде конкретни и ограничени. И се питам, без да разбирам, щом са продали имотите си, къде живеят старците им, дето очевидно не са тръгнали с тях? Майките и бащите си също ли продадоха тия юнаци?5. Питам се и не разбирам, кой остана в Сирия, та да купува имотите им?6. Така и не разбрах, как може да се сетят да си вземат скъпите часовници, модерните раници и маратонки, пачките с пари за трафикантите, а не се сетиха да си вземат личните документи. Да знаем, ако не друго, от коя част на Сирия прииждат. Нима искаме толкова много ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
ЕС е от година на година ми напомня все повече на Северна Корея. Ето пример:Ако в Северна Корея не плачеш за смъртта на вожда те пращат в трудов лагер да се поправиш. В ЕС ако не плачеш за бежанците, че обяват за расист, нацист, ксенохоб свързат се с работодателя ти и го карат да уволни от работа, чупят ти прозорците на колата и къщата и ти драскат комунистически лозунги на фасадата. Къде е разликата между двете??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още