IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС намери механизъм за разпределянето на 120 хил. бежанци

На първо време спешно, но на доброволен принцип, ще бъдат преместени 66 хил. бежанци, пристигнали в Гърция и Италия

20:36 | 22.09.15 г. 31
Съветът на ЕС намери механизъм за разпределянето на 120 хил. бежанци

Съветът на министрите на правосъдието и външните работи одобри на извънредно заседание схема за разпределението на 120 хил. бежанци в следващите две години, стана ясно от съобщенията в Twitter-акаунта на луксембургското председателство на ЕС.

Според съобщенията решението е взето с мнозинство, а не с пълен консенсус, каквато е практиката при вземане на решения в ЕС. Министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, който на ротационен прицип председателства съвета, посочва, че ситуацията е спешна и днес е трябвало да бъде приет юридическият текст за разселването на бежанците.

 

 

Според руската информационна агенция срещу схемата са гласували Унгария, Словакия и Чехия. Гръцкото издание "Катимерини" в своята англоезична версия посочва, че против плановете е била и Румъния, а Финландия се е въздържала. 

По информация на БТА на първо време спешно ще бъдат преместени 66 хил. бежанци, пристигнали в Гърция и Италия, на доброволна основа. Втората фаза предвижда 54-те хиляди мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като "спешна квота".

От тази квота ще могат в следващите две години да се възползват държави от ЕС, в които е настъпила извънредна ситуация с мигрантските потоци.

За да бъде задействана тази втора фаза, ще бъде необходимо ново предложение на Европейската комисия, което подлежи на одобрение от Съвета на ЕС. Източници от Съвета уточниха, че днешният пробив в постигането на решение е настъпил, след като Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

На днешното заседание Полша се е съгласила да приеме 5000 бежанци в рамките на европейската програма за разселване на пристигналите в ЕС бежанци.

По информация на руската информационна агенция ТАСС Швейцария също се е съгласила да да участва в схемата по разпределяне на бежанци. Страната  не е част от ЕС, но  е част от Европейското икономическо пространство и Шенген.

Утре (23 септември) ще се състои и извънредно заседание на Европейския съвет, на което основната тема ще бъде кризата с бежанците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Ние и сега имаме най много на глава от населението но приемаме още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
ха ха ха ха ...така така! Ама *** може да станат и десетки хиляди. Много вероятно е НаШ мъШ щедро да им раздаде обезлюдени територии! Да правят конкуренция на ромовете. Те тогава ще гледаме панаири. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Кандидатът за президент на САЩ Доктор Бен Карсън, който е чернокож американец е казал открито, че исляма и корана са несъвместими с демокрацията и че той никога не би подкрепил мюсюлманин за президент. Кога ще видим нещо подобно от известен европейски политик? Докъде стигнахме черен американец да ни чете лекции по демокрация, а безгръбначно като Меркел да защитават яростно ислямски "бежанци" терористи вместо собствения си електорат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
индианеца
преди 8 години
Ами ние имаме интерес да се подкрепат квотите. У нас има повече и вероятно ще дойдат повече през зимата, когато стане невъзможно да се стигне до гръцките острови по море. Граничните държави подкрепят квотите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 3
белот
преди 8 години
"...спешно, но на доброволен принцип..." Интересна и смущаваща формулировка ! Еми аз например не искам , комшиите също , кво праим после ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 8 години
по принцип идеята на ЕС зада бъде успешен е да няма национални политики, ама тоае е друга тема... не се притеснявай, нико няма да получим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
След това "спешно заседание" предполагам, че ще ни убеждават, как трябва да сме толерантни и как това било "християнско" и т.н както винаги. СССР беше тоталитар, който повече вредеше на България отколкото помагаше. А новия СССР ЕСССР не само, че ни дава никакви пари, а и ни натрапва *** от незнайни земи и аз бих го определил както токсичен. Ако един твърд антикомунист като мен бива изправен пред избора СССР(съветски комунизъм) или ЕСССР(американски комунизъм) бих избрал руската версия, защото дори и държавата да те обере поне не ти настанява главорези в съседство, дегизирани като "бежанци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 6
Invcom
преди 8 години
E поне вече знаем кои държави в ЕС водят независима политика в унисон с националните им интереси нека да ги изброим пак Унгария, Словакия, Чехия и Румъния... нас естествено ни няма ние чакаме "Конгречулейшънс" от Берлин... Ама никой не казва че в комплект с "Конгречулейшънс" ще получим и няколко хиляди *** и *** от Афганистан и Африка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 5
ing5roff
преди 8 години
Нещо не става ясно къде ше идат тия 66000 ! Тия недомлъвки единствено значат че ше бъдем изправени пред свършен факт.*** няма край тая лудост !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още