IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият Twittergate като заплаха за баланса на новото правителство

Часове след определянето на новото правителство един от заместниците беше освободен заради противоречиви коментари в социалната мрежа

10:22 | 25.09.15 г.
<p>
	Церемонията по заклеването на новото правителство.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Церемонията по заклеването на новото правителство. Снимка: Ройтерс

Оставката на един от заместник-министрите на Гърция само часове след поемането на поста изложи министър-председателя Алексис Ципрас на огромни критики и подчерта предизвикателствата пред него, за да запази коалицията цяла, съобщава Ройтерс.

Малко след като в сряда преизбраният министър-председател определи членовете на кабинета, той поиска оставката на заместник-министъра на инфраструктурата и транспорта Димитрис Каменос заради предполагаеми обидни публикации, направени онлайн.

Каменос е представител на дясната партия „Независими гърци“, която е по-малкият коалиционен партньор на лявата партия на Ципрас СИРИЗА. Разбирателството между двете партии не е лесно, но Ципрас се нуждае от 10-те народни представители на „Независими гърци“, за да си осигури слабо мнозинство от 155 души в 300-членния парламент.

Каменос отрича обвиненията в антисемитизъм и хомофобия, заявявайки, че в профилите му в социалните мрежи е имало външна намеса и повечето от предполагаемите публикации са фалшиви.

Времето не е подходящо за скандали, тъй като в момента Ципрас трябва да се справи с изпълнението на условията от последния спасителен заем за Гърция на стойност 86 млрд. евро и с десетките хиляди хора, пристигащи на гръцките брегове в най-голямата бежанска криза в Европа от Втората световна война насам.

Ципрас, който определи членовете на правителството след препоръка от коалиционния си партньор, изглежда незаинтересован от репутацията на министъра след противоречивите коментари – може би защото законодателите вече бяха яростно разкритикувани от еврейски организации през лятото заради сравняване на икономическите затруднения на Гърция с Аушвиц.

„Всеки в Twitter знаеше за Каменос освен Ципрас“, коментира дясноцентристкият вестник Eleftheros Typos на първата си страница в четвъртък.

Ципрас в крайна сметка заяви пред коалиционния си партньор, че Каменос трябва да обясни поведението си, след като новините за разразилата се буря в социалната мрежа достигна премиера в Брюксел, където представляваше Гърция на среща по мигрантската криза.

„Това показва липса на внимание към детайлите, липса на чувствителност, особено ако са знаели за това. Показва още, че да сгрешиш веднъж е човешко, но два пъти вече е глупаво“, казва политическият анализатор Теодор Кулумбис.

„Дали са знаели или не, при всички случаи е немислимо да се назначи такъв човек в правителството“, заяви Панайотис Лафазанис за Ройтерс.

„Да се позоваваш на незнание просто не е оправдано“, допълва Лафазанис, който е лидер на партията „Народно единство“, отцепила се от СИРИЗА през миналия месец.

Вътрешен източник от СИРИЗА коментира, че всичко се свежда до политика.

„Това не е въпрос на преценка на Ципрас. Става въпрос за постигането на баланс с партньора в правителството“, заяви представител на партията за Ройтерс, поискал анонимност.

За да докаже твърдението си, източникът заяви, че Ципрас е отхвърлил друг представител от списъка на „Независими гърци“.

Според Кулумбис Ципрас е направил и някои добри избори, като повторното избиране на Евклидис Цакалотос за финансов министър и Георги Чулиаракис за негов заместник.

Още за ситуацията в Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още