IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд призова френските компании да инвестират в Гърция

Изявлението на френския президент идва само няколко часа преди двудневната му визита в Гърция

15:01 | 22.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френският президент Франсоа Оланд заяви в интервю за вестник Kathimerini само няколко часа преди посещението си в Атина в четвъртък, че ще насърчи френските компании да стартират дейности в Гърция, за да помогнат на страната да преодолее финансовата криза, съобщава Ройтерс.

Оланд заяви, че ще се срещне с представители на френски компании в Гърция по време на двудневната си визита, за да покаже подкрепата си за лявото правителство на Алексис Ципрас, което се опитва да задоволи условията по новия спасителен заем.

Оланд се опитва да оправи отношенията си с радикалното крило на социалистическата си партия и с други леви политически групи, докато в същото време се стреми да приложи пробизнес реформи във Франция. Една разединена левица би отчела тежки загуби за сметка на десницата и крайните десни партии на местните избори през декември.

Той силно подкрепя мястото на Гърция в еврозоната и драматичните усилия на новото ляво правителство при сключването на новия спасителен заем с кредиторите въпреки трудните преговори.

„Идвам в Атина, за да покажа подкрепата на Франция и да отправя послание към всеки, и най-вече към френските бизнеси: инвестирайте в Гърция“, казва той в интервю за вестник Kathimerini.

Гърция трябва да приложи серия от реформи, за да приключи първия доклад по спасителния заем и да рекапитализира банките си до края на годината, за да може да стартира преговори за облекчаване на дълга.

„Програмата е натоварена, сроковете са кратки, но е време Гърция да преодолее кризата веднъж завинаги“, казва Оланд за вестника. „Ще бъда там, за да помогна, както винаги съм го правил на масата на преговори в Европейския съвет“.

На въпрос дали отписва излизане на Гърция от еврозоната като вариант, Оланд казва: „Да. Тази тема принадлежи на миналото“.

Той добавя, че гръцкият народ вече е направил големи жертви, но растежът ще се завърне в страната, ако се придържа към реформите.

Френските компании показват интерес към гръцката приватизация, голяма част от стратегията на страната за задоволяването на условията по спасителния заем.

Подразделение на френската железопътна компания SNCF Participations бе сред избраните в търг за продажбата на гръцкия жп оператор Trainose през 2013 г. Alstom също изрази интерес към закупуването на акции на гръцкия жп оператор.

Гърция е определила срок до декември за подаване на обвързващи оферти за двете компании.

Междувременно европйският икономически комисар Пиер Московиси заяви, че има напредък с реформите на гръцкото правителство и кредиторите ще предоставят следващата вноска за 3 млрд. евро, част от спасителната програма на страната.

"Гърция е приложила някои реформи и ще им дадем пари, общо 3 млрд. евро", заяви Московиси пред радио Europe 1.

"През ноември, декември, ще се занимаем с въпроса за рекапитализация на гръцките банки и гръцкия дълг", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още