IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата отложи среща за Гърция след неизпълнени обещания към кредиторите

Атина все още има малко време да изпълни първите изисквания, заложени в третия спасителен пакет

10:53 | 21.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Еврогрупата отложи среща за Гърция след неизпълнени обещания към кредиторите

Работната група на Еврогрупата е отложила планираната за днес телеконференция, посветена на Гърция, съобщават гръцките медии. По информация на „Катимерини“ причината е, че Атина е изпълнила едва 13 от 49-те поискани от кредиторите мерки.

Изданието посочва, че има забележки и по отношение на приетото вече законодателство.

От началото на седмицата в Гърция пристигнаха екипи на четирите институции, които отпуснаха последното кредитиране за южната ни съседка -  МВФ, ЕК, ЕЦБ и Европейския финансов механизъм. Според местните медии обаче има забавяне на действията на правителството и докладът за първия преглед не може да бъде финализиран.

Според информация на Bloomberg срещата на работната група само е забавена с ден и ще се проведе в четвъртък (22 октомври).

Всъщност Гърция има още малко време и до края на месеца за приключи с исканията на кредиторите, а след това – в началото на ноември, ще бъде направен и прегледът на обещанията. Така страната ще може да отблокира следващите 2 млрд. евро от първия транш от третата спасителна програма.

Правителството вече поиска и "по-гъвкав" преглед на реформите, които носят тежки социални последици за обществото. Част от мерките пък бяха забавени от предсрочните парламентарни избори в страната и проблемите с бежанския поток, които кабинетът има да решава. 

Предстои и важната стъпка по рекапитализацията на банките в страната, а прогнозите са, че за това ще бъдат нужни 20 млрд. евро. В спасителния план за тази цел са предвидени 25 млрд. евро. 

Още за дълговата криза в Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Няма учудени, доколкото разбирам. Това е истинския проблем ! Който се е надявал, че гърците ще изпълнят нещо от плана, сега би трябвало да е изненадан. Който не се е надявал - защо пак е дал пари ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
" Атина е изпълнила едва 13 от 49-те поискани от кредиторите мерки." - въпроса е - как да бъдат отменени тези вече приети 13 мерки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Явно Меркел пуска на "драго" сърце имигранти в Германия, поради простата причина, че е наясно, че вече тези 200 милиарда, които похарчи за Гърция, от джоба на немските пенсионери са тотално невъзвращаеми! "Новите" немци ще ги изкарат! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още