IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекапитализацията на банките - следващото предизвикателство за Гърция

Резултатите от стрестестовете, които ЕЦБ ще извърши на гръцката банкова система, ще са ясно до края на октомври

13:52 | 18.10.15 г.
Рекапитализацията на банките - следващото предизвикателство за Гърция

След като в ранните часове на събота гръцките депутати очаквано одобриха първия пакет с антикризисни мерки, сега е време и за следващата важна цел – рекапитализацията на гръцките банки, пише „Катимерини”.

По данни на изданието кабинетът ще представи още във вторник (20 октомври) промени в законодателството в тази насока. Гръцките банки пък демонстрират оптимизъм, че резултатите от планираните стрестестове на системата ще покажат, че кризата все още е управляема.

В банковия сектор следващите дни ще са критични на фона засилващите се дискусии и консултации между институциите и европейските регулатори, чиято цел е да изчистят всички технически детайли около тестовете.

„Катимерини” посочва още, че два ще бъдат ключовите елемента, които ще определят обема на капиталите, които са нужни за стабилизирането на банките в Гърция. От една страната това ще са лошите кредите в системата, а от друга – минималната капиталова адекватност, която ще определи ЕЦБ.

При проверката на европейския банков сектор през 2014 година централната банка заложи на коефициент Tier 1 при базов сценарий от 8% и от 5,5% при благоприятен сценарий. Очакванията на анализаторите обаче са, че за Гърция ЕЦБ ще бъде по-консервативна. Преди дни вече имаше коментари, че изискванията ще бъдат по-затегнати.

Сред причините за това са и прогнозите за развитието на гръцката икономика. През тази година се очаква свиване от 2,3%. Спадът на брутния вътрешен продукт ще продължи и през 2016 година - в рамките на 1,3% и чак през 2017 година се очаква ръст от 2,7 на сто. 

Плановете на ЕЦБ са резултатите от стрес тестовете на гръцките банки да са готови до края на октомври и тогава банките да могат да повишат капитала си, където е необходимо. Процесът трябва да приключи до декември, заявиха вече от кабинета.

За рекапитализация на банковия сектор в споразумението с кредиторите, подписано от Гърция през лятото, са предвидени 25 млрд. евро. На този етап прогнозите са, че ще бъдат нужни по-малко средства. 

През следващата седмица ще има и още важни събития за южната ни съседка. На 22 октомври започва мисията на кредиторите, която да установи дали Атина изпълнява поетите ангажименти. От оценката им ще зависи дали ще бъдат отблокирани 2 млрд. евро от първия транш по третата спасителна програма. 

Във вторник гръцкото правителство ще представи още и промени в законодателството, свързано с капиталовите увеличения, свързани с правата на частните акционери. Тази промяна е пряко свързана с привличането на частни инвестиции в страната и ще се чака с голям интерес от банките и инвеститорите.

Развитието на гръцката дълова криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още