IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас отстрани главния данъчен инспектор на Гърция

Миналата седмица прокуратурата повдигна обвинения срещу Катерина Савайду за нарушаване на задълженията

11:15 | 23.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Главният данъчен инспектор на Гърция е бил уволнен от министър-председателя Алексис Ципрас в ход, който отново предизвиква опасения за политизиране на ключовия административен пост, съобщава Financial Times.

Катерина Савайду е била отстранена след среща на кабинета в четвъртък – дни, след като отказа на искането на Ципрас за оставка.

Прокуратурата в Атина през миналата седмица повдигна обвинения срещу Савайду за нарушаване на задълженията, твърдейки, че е удължила сроковете за плащане на данък за реклама в размер на 20% от страна на телевизионните компании. Удължаването на срока е било само 10 дни преди изборите през януари.

Савайду, бивш изпълнителен директор на PriceWaterhouse, свързана с дясноцентристката партия „Нова демокрация“, е и под съдебно разследване по обвинения, че е наредила преразглеждане на глоба за 78 млн. долара, наложена на IT компания, обвинена в лихварство.

„Всички ние разбираме, че в трудни времена за гръцкото общество, за гръцкия народ, ние не можем да приемем държавните служители да работят срещу обществения интерес – да облагодетелстват конкретни бизнеси, които са извличали ползи в миналото от предишни правителства“, заяви Олга Геровасили, говорител на правителството.

В писмено изявление Савайду отрича обвиненията: „Отказвам да подам оставката си, тъй като не мога да напусна в момент, когато изпълнението на задълженията ми е поставено под въпрос по такъв неоснователен начин, а честността и достойнството ми са пренебрегнати“.

Събирането на данъци - нещо, в което Гърция отдавна се проваля, се е превърнало в постоянна неудовлетвореност за международните кредитори на страната, които искат реформи срещу спасителните си заеми.

Савайду бе избрана за главен секретар на държавните приходи едва след като уважаваният ѝ предшественик, Харис Теокарис, бе освободен миналата година от бившия министър-председател Андонис Самарас. Този ход обаче в крайна сметка струва доверието на кредиторите към Самарас.

Мнозина все още изпитват опасения заради принудителната оставка по-рано през тази година на главния статистик на страната, Андреас Георгиос, който се оттегли след възобновяване на дело по обвинения за надуване на оценките за дефицита, за да помогне на тройката да наложи строги икономии.

Статистическата агенция на ЕС, Евростат, многократно е приемала статистическите цифри на Гърция, след като Георгиос пое поста през 2010 г. Преди той да заеме длъжността, Евростат ги поставяше под въпрос в продължение на години.

По време на кампанията си Ципрас заплаши да преследва гръцките олигарси. Те от дълго време са обвинявани, че изпозлват телевизионните си мрежи, за да оформят общественото мнение и да защитават интересите си.

Случаят със Савайду се крепи на закон, приет през 2010 г., чието прилагане обаче е неколкократно отлагано. Законът изисква данъците от приходите от реклама да бъдат плащани на месечна база.

Законът бе приложен за пръв път през януари. Декрет от Савайду обаче ефективно позволява на медийните компании да отлагат плащането на данъците за 2015 г. до януари 2016 г.

Европейските представители отказаха коментар по уволнението на Савайду, но Валдис Домбровскис, вицепрезидент на Европейската комисия, отговорен за въпросите на еврозоната, който ще посети Атина през следващата седмица, вероятно ще повдигне въпроса по време на срещите си с гръцкото правителство, твърди представител на Брюксел.

На въпрос дали кредиторите биха одобрили хода Геровасили казва: „Ние сме суверенна държава. Това не трябва да се забравя. Решението бе взето единодушно от кабинета след препоръка на финансовия министър“.

Всичко за икономиката на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още