IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите са съгласни с по-плавното отваряне на гръцкия енергиен пазар?

Електроенергийният оператор също може да остане държавен, ако финансовият надзор се осъществява независимо

12:52 | 23.10.15 г.
Кредиторите са съгласни с по-плавното отваряне на гръцкия енергиен пазар?

По-плавното намаляване на дела на държавната компания (PPC) в енергийния пазар в Гърция и намиране на алтернатива на продажбата на електроенергийния системен оператор – ADMIE, са коментирали представителите на кредиторите с енергийния министър на южната ни съседка Панос Скурлетис.

В момента PPC държи дял от 96% от енергийния пазар в южната ни съседка. Според гръцките медии има сигнали, че кредиторите ще се съгласят с плавното намаление на монопола на енергийната компания, така че целта за дял от 25% до 2018 година може и да не е задължителна. Гръцкото правителство вижда по-реалистично изпълнението на изискването към 2020 година и изглежда, че ще има разбирателство по тази точка, прогнозира „Та неа”.

Индустрията в страната обаче ще трябва да се откаже от отстъпки, сред които и даваните в замяна да не работят в пиковите часове на потреблението.

По отношение на приватизацията на ADMIE е обсъждан вариант компанията да остане държавна, но финансовият надзор да бъде поверен на независим орган, а не на енергийното министерство.

Преговорите с кредиторите на Гърция с различни институции и министерства продължават и днес. Представителите на четирите институции - МВФ, ЕЦБ, ЕК и Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSM) са в Атина от началото на седмицата, за да извършат преглед на направените реформи. 

Техният доклад ще бъде разгледан на среща на Еврогрупата и от заключенията ще зависи дали Гърция ще получи следващите 2 млрд. евро от първия транш по новата си спасителна програма.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд изказа пълната си подкрепа за Гърция на срещата си с Алексис Ципрас. Оланд е над двудневно посещение в Гърция,отбелязва „Етнос”. Европа не е само единен пазар и единна валута, но и единни ценности и развитие, каза още френският президент и допълни, че води делегация от бизнесмени, „защото солидарността не е само на думи”.

"Европа е в стратегическа дилема и на кръстопът и трябва да се върне към ценностите си", коментира от своя страна гръцкият премиер. 

Преди началото на официалната визита на Оланд в Гърция френските медии коментираха "романса", основан на интереси между двете страни, отчитайки лошите отношения между Алексис Ципрас и френския президент в началото на годината.

Почти веднага след избирането си гръцкият премиер и лидер на крайно лявата СИРИЗА посети Париж в търсене на подкрепа за "южен" отпор на политиката на тежки икономии на ЕС.Тогава обаче Ципрас не беше посрещнат особено благосклонно от Оланд. След лятната криза в еврозоната обаче връзките между двамата се затоплиха и те вече демонстрират взаимно уважение и се определят като едни от най-добрите европейски партньори, пише Le Monde. 

Франция не само подкрепи оставането на Гърция в еврозоната, но Оланд вече даде сигнал, че ще подкрепи преразглеждането на дълговете на южната ни съседка

Развитието на дълговата криза в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още