IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд: Изоставихме Гърция, сега е време да преразгледаме дълговете й

Все по-явно се чуват призивите за по-устойчиво управление на гръцкия дълг, но това ще зависи и от изпълнението на ангажиментите, поети от Атина пред кредиторите

13:45 | 08.10.15 г. 15
<p>
	Алексис Ципрас (вляво) разговаря с Франсоа Оланд (вдясно) преди заседанието на лидерите на еврозоната на 12 юли. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Алексис Ципрас (вляво) разговаря с Франсоа Оланд (вдясно) преди заседанието на лидерите на еврозоната на 12 юли. Снимка: ЕК

Европейските лидери направиха грешки по отношение на Гърция и сега е време да започнат разговори за преразглеждане на дълговете на страната. Това коментира в своето изказване пред Европейския парламент френският президент Франсоа Оланд.

„Изоставихме Гърция, люлката на нашата култура, отказахме се от нашата отговорност към гръцкото правителство. Надявам се сега да започнем да преговаряме дълга“, каза Оланд, цитиран от „Етнос“.

Късно снощи френският президент и германският канцлер Ангела Меркел направиха съвместно изявление пред европейските депутати в Страсбург.

В речта на Оланд имаше специална точка, посветена на южната ни съседка. В нея той нарича Алексис Ципрас „смел политик“, а насрочването на референдума преди подписването на споразумението с кредиторите, за което той отнесе множество критики от опозицията, „желание да се консултира с гръцкия народ“.

„Спазването на демокрацията е по-важно от спазването на общите правила“, посочва още френският президент.

Самият гръцки премиер обеща пред националния парламент преди вота на доверие, че след като приключи първата мисия по изпълнението на мерките в третата спасителна програма, ще повдигне въпроса за преразглеждане на дълговете на Гърция.

Преди това обаче предстои сериозна работа на гръцките институции и приемането на редица важни законопроекти от страна на депутатите. И, разбира се, одобрението на действията от страна на кредиторите.

В гласуванията в парламента Ципрас не винаги ще има подкрепата на проевропейската опозиция, която вчера декларира, че ще гласува само за „разумните“ реформи.

В последните месеци Франция е един от големите съюзници на Атина. Франсоа Оланд беше един от лидерите на еврозоната, който се противопостави на плановете за Grexit, а френският ппарламент пръв подкрепи подписаното трето споразумение между Гърция и кредиторите. 

Как се развива казусът с гръцките дългове можете да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Кой щеше да ни изгони? Нали знаеш кой ни вкара "вътре"? Този, който и Гърция! Да, ако зависеше нещо от националните правителства, Гърция даже нямаше да са я приели, камо ли нас! Затова и сега няма никакво значение какво мислят държавите - членки и техните местни власти! Нали виждаш какво става с Германия и Франция при всеки опит да противоречат на Шефа? Ако нещо зависеше от Меркел и Шойбле - да, Гърция беше за мустака и вън, ама нали видя как им свиха перките? Това с VW нали не мислиш, че е заради чистия въздух? Това е само предупреждение към германския бизнес, който напоследък особено училено ръчка за падане на санкциите срещу Русия. В прав текст - "мрънкате за един завод в Русия и за руския пазар, ама я вижте какво имате за губене при нас!"За нас защо да се пънат? Ние разбираме и от блага дума... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Да...но все пак за БГ нямаше да се пънат. Т.е. ако БГ беше в тяхната ситуация даже щяха да ни изгонят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Хайде да го обобщим: Някой изгражда съюз, който трябва да се превърне в единна държава с централно правителство и чрез него да бъде управлявана цялата територия, наречена Европа. Инструментите за постигане на тази цел са налагането на политически съюз, икономически съюз и валутен съюз. Целта е всички сегашни държави да бъдат обхванати от тези инструменти, а не - обхванатите вече като Гърция да бъдат пускани да си ходят! Както казва Иванофф, участието в тези структори е абсолютно задължително, но на маймуните им е помогнато да си мислят, че те сами силно искат да бъдат там. Това се постига на принципа на Том Сойер с оградата - "За да бъде нещо силно желано, трябва да го направиш труднодостъпно". Но опитите да не се желае се наказват! Доказателство - Украйна! Наблюдавай и Сърбия.И както вероятно се сещаш, парите тук нямат никакво значение - те са само средство, печатат се лесно ще бъдат осигурени, когато се налага! Гърците просто са силен,сплотен и вироглав народ и искат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ми ти сам преди време беше казал-за БГ няма да се трепят толкова(или пък за Хърватия). Няма да оставят гърците да се трепят сами, не щото са се старали толкова за ЕС, а щото интересите за Гърция за много по-големи. Първо-те са с много по-важно стратегическо положение и второ-те са по своенравни от нас(за жалост)-т.е. по-скъпи от нас. Могат да оставят някоя държава да се изплъзне, това не би бил проблем за ЕС и УСА, но това няма да е Гърция. Но си прав, че тя не се е докарала сама до там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Ми сподели твоите виждания. Няма да се учудя, ако твоята версия се различава от моята само като лексика и по същество се окаже същата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
не е това причината, но иначе си прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Не може да бъде оставена Гърция да фалира по една много проста причина - Гърция не е суверенна държава, която е докарала сама нещата до там и не може да носи отговорност сама! Да бъде оставена да фалира значи някой, който е вложил огромни средства и амбиции да направи от Европа своя монолитна колония, да се откаже от плановете си и да признае, че някоя страна може да се движи на собствен ход, независимо в каква посока - схващаш ли каква е рисунката? Елементарна, ама тукашните капиталета са още по! хахаха... Всичко беше цирк за маймуните на Иван-оффф... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Ако случайно някой е пропуснал :http://***.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-shte-poluchi-speshno-35-mlrd-evro-ot-evropeiskite-fondove-203615/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Знаете какво има под звездичките, нали? Правилно! Разбира се, че ан^ал... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
По-ясно си спомням гме^жта и по^мията, с която тукашните евроатлантически либерал-капитал-***-лизатори напълниха темите около фалита на Гърция и брояха часовете до изхвърлянето й от ЕЗ и ЕС! Някой помни ли още какво е писал, или не иска да си спомня? Некви таламурняци даже пишеха обяви за гръцки домашни слугини... разни родни кратуноидни капиталета злорадстваха, упражняваха се във врачуване и ми слагаха етикети, когато обяснявах как ще се развият нещата с Гърция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още