IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Statoil продължава със съкращенията на разходите след нов спад на печалбата

Компанията отлага и някои от проектите си заради срива на цените на петрола

13:40 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Statoil ASA, най-голямата норвежка петролна компания, прави по-големи съкращения на инвестициите си и отлага проекти, след като печалбата за третото тримесечие не успя да отговори на прогнозите заради срива на цените на суровия петрол, съобщава Bloomberg.

Компанията, базирана в Ставангер, намалява планираните инвестиции за 2015 г. с 1 млрд. долара до 16,5 млрд. долара и отлага старта на производството си в полетата Aasta Hansteen и Mariner за втората половина съответно на 2018 и 2017 г., заяви тя в сряда в отчета си за тримесечието.

Коригираната нетна печалба, която изключва финансови и други ефекти, се е понижила до 3,7 млрд. крони (436 млн. долара) от 9,1 млрд. крони през миналата година, с което се оказва под оценката за 5,1 млрд. крони (599 млн. долара) на анализатори, анкетирани от Bloomberg. Компанията отчете нетна загуба от 2,8 млрд. крони (328 млн. долара) след резервационни нетни отчисления за обезценка от 4,8 млрд. крони.

„Продължаваме да намаляваме основните оперативни разходи и представяме тримесечие със силно оперативно представяне и солидни резултати от продажбата и търговията“, казва Елдар Шаетре, главен изпълнителен директор на Statoil. “През третото тримесечие финансовите на резултати продължават да бъдат повлияни от ниските цени на суровините“.

Statoil, в която норвежкото правителство притежава 67%, намалява инвестициите и разходите заедно с конкурентите ѝ, като Royal Dutch Shell Plc и BP Plc. Най-големите световни петролни компании търсят начини да защитят дивидентите за акционерите, след като цените на петрола спаднаха до 42 долара за барел през август от 115 долара през юни 2014 г. Във вторник ВР отчете печалба, която надмина очакванията на анализаторите благодарение на съкращенията на разходите.

Производството на Statoil се е увеличило до 1,91 млн. барела петрол през третото тримесечие от 1,83 млн. барела през миналата година. Това се оказва малко над оценката за 1,9 млн. барела в проучване сред 31 анализатори, изготвено от Statoil. Компанията сега очаква ръста на производството през 2015 г. да надмине 3% в сравнение с предишната прогноза за около 2%.

Намаляване на разходите за поддръжка е дало тласък на производството на петрол и газ в Норвегия като цяло през тази година.

Коригираната печалба на отдела за продажба, проучване и добив и обработване се е увеличила с 39% до 6 млрд. крони (704 млн. долара) през тримесечието. По-ниските цени на петрола са направили преработката по-печеливша дейност.

Statoil намалява капиталовите си разходи от 20 млрд. долара през 2014 г. в опит да защити плащанията за инвеститорите. Компанията заяви, че ще плати дивиденти от 22 цента на акция за третото тримесечие в съответствие с прогнозата си от юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още