IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Гърция чакат приключването на поредния пакет с реформи

Преди да се пристъпи към рекапитализацията на банките, Атина трябва да реши проблема с просрочените задължения на домакинствата

14:10 | 10.11.15 г.
Кредиторите на Гърция чакат приключването на поредния пакет с реформи

Гърция има седмица, за да приключи с поредния пакет реформи, записани в споразумението по третата спасителна програма за страната. Късно снощи финансовите министри от еврозоната отложиха отпускането на поредните 2 млрд. евро по програмата, докато не видят завършване на очакваните реформи.

Атина и кредиторите спорят по няколко точки - основната е конфискуването на жилища на бедни при невъзможност за изплащане на ипотеки. Исканията на кредиторите е законът да важи за имоти на стойност от 120 хил. евро нагоре. Стремежът на гръцкото правителство обаче е границата бъде 180 хил. евро, съобщава Greek Reporter.

Досегашните изявления на премиера Алексис Ципрас са, че по тази точка няма да има отстъпление. Коментарите му пред местните медии бяха, че не може да се иска от страната да осигури убежище за 50 хил. бежанци и 50 хил. гърци да останат на улицата, засегнати от тежката икономическа криза, обхванала страната.

Въпросът с отнемането на жилища трябва да бъде решен, преди да започне рекапитализацията на банките, защото просрочените задължения са свързани пряко със състоянието на банките, посочиха от Еврогрупата след заседанието снощи. 

Спорове има още и по отношение на цените на генеричните лекарства и увеличението на ДДС за частните училища в страната.

Пред журналисти в Брюксел финансовият министър на южната ни съседка Евклидис Цакалотос изрази своята надежда, че през следващата седмица ще има " много добри новини" за Гърция. Той коментира още, че страната е притисната във времето, защото се оказала "жертва на успеха" - рекапитализацията на банките върви по-бързо от първоначалните предвиждания.

Припомняме, че стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ) показаха, че гръцките банки ще имат нужда от между 4,4 млрд. евро (при базов сценарий) и 14,4 млрд. евро (при симулирана криза).

Позитивни са настроенията и в гръцкия кабинет, който заседава по-рано днес в Атина. В началото на срещата премиерът Алексис Ципрас коментира, че срещата в Брюксел снощи е показала, че с "преговори може да се постигнат целите", пише "Катимерини". Той поясни още, че това се случва с разговори с партньори и образуване на коалиции.

Ципрас допълни пред своите министри, че за правителството ще бъде пагубно да се стреми към просто изпълнение на споразумението, постигнато с кредиторите, без да се отчитат очакванията на обществото. Реформите обаче няма да спират, обеща още премиерът.

"Ние искаме да останем в историята като правителството, което въпреки трудностите направи радикална промяна", заяви Ципрас.

Още за дълговата криза на Гърция можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още