IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бабикян: ЕС е икономически гигант и военнополитическо джудже

Терористите ще са постигнали целта си тогава, когато превърнат Европа в огледален образ на Ислямска държава с обратен знак, твърди анализаторът

18:08 | 14.11.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Бабикян: ЕС е икономически гигант и военнополитическо джудже

„Проблемът е в много отдавна отлаган въпрос - че икономически свръхмощният Европейски съюз е политически и военно нов, неясен и незрял като управление елит. Това коментира за Bulgara on Air политическият анализатор Арман Бабикян. По думите му субектът ЕС на практика е икономически гигант и военнополитическо джудже.

Според Бабикян императивните тенденции пред тези десетилетия са надделявали за сметка на способността на съюза да води обща политика по сигурността, обща външна политика и да има обща отбранителна доктрина, която не влиза в противоречие с НАТО.

По думите на експерта европейските страни дори в периода на Студената война са отделяли прекалено скромна част от бюджетите си за общия бюджет на НАТО, за разлика от САЩ.

„Днес сме на прага на голям риск, който надскача трагедията, случила се в Париж. И този огромен риск, пред който се изправя Европа, дори не е свързан с контрола по границите, с риска омразата на верска основа да надделее сред по-широки слоеве от населението и да започне да диктува политическия ред на цивилизована Европа. Терористите ще са постигнали целта си тогава, когато превърнат Европа в огледален образ на Ислямска държава с обратен знак“, казва Бабикян.

Тук са големите рискове, смята анализаторът. Затова, по думите му, е важно да има силно европейско лидерство на политическо ниво, а не елементарно и бюрократично търсене на консенсус.

„Крещяща е нуждата от фигури като Хелмут Кол, Франсоа Митеран, Маргарет Тачър. Политиците от онова поколение знаеха как да се справят с катаклизми. Както вътрешнополитически така и външно политически. Процесът ще добие завършен вид, ако бъде направляван умно, след края на предстоящите президентски избори в САЩ. За съжаление перспективата не е много близка. Но тези, които смятат, че за две-три седмици с унищожителна мощ трябва да бъде изтрита ИД, не са реалисти", завърши анализаторът.  

Всичко по темата - tук!

Още новини четете в Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Какво да коментираме? Бивш български евродепутат каква следното:"В европейския парламент има само масони, евреи и гейове."Това изчерпва всичко. Еврогейците са с промити мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Човек винаги може да се държи резервирано и същевременно адекватно...но на тебе ти е много рано още да стоплиш какво означава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
khao
преди 8 години
кух мурзилец, към русия винаги трябва да се държи човек резервирано.... не и преди да станат хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 12
белот
преди 8 години
Горецитираните лидери за разлика от днешните имаха по различно отношение към СССР и Русия в последствие.И въобще не е странно че днешната евро върхушка зомбирана и шантажирана от америка се държи тъй неадекватно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още