IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще проучи държавното финансиране за АЕЦ Пакш

Опасенията на Брюксел са за недопустима държавна подкрепа, която ще наруши конкуренцията на енергийния пазар в Унгария

17:29 | 23.11.15 г.
ЕК ще проучи държавното финансиране за АЕЦ Пакш

Европейската комисия започва проверка на отпуснатото от унгарското правителство финансиране за двата нови ядрени блока в АЕЦ Пакш.

Брюксел ще анализира дали проектът може да бъде финансиран от частни инвеститори и дали държавната намеса ще доведе до нарушаване на конкуренцията на енергийния пазар в страната, става ясно от съобщението за започналата процедура.

Според правилата на ЕС държавите в общността могат сами да избират какви източници на енергия да включват в енергийния си микс. ЕК обаче стриктно следи дали публичните фондове се разходват спрямо правилата на ЕС за държавната помощ. Това изискване е свързано основно с изграждането на единен пазар в общността.

През май тази година унгарските власти официално съобщиха, че ще инвестират държавни средства в изграждането на два нови блока в електроцентралата. Оборудването за тях ще бъде руско.

От Брюксел веднага изразиха своите опасения, че планираните инвестиции ще нарушат конкуренцията на пазара. По тази причина и започва задълбочената проверка на проекта, която ще обхване плановете за строителството, експлоатацията и извеждането от експлоатация в Пакш.

С началото на тази процедура от ЕК дават възможност на трети страни, които са заинтересовани по казуса, да дадат своите становища.

От Брюксел посочват още, че започналото разследване не означава автоматично, че има нарушение. В правилата няма предвиден краен срок за приключване на тази европейска процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още