IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката държава все пак ще държи контрола в електроенергийния оператор

Първоначалните планове бяха Атина да се раздели с 66% от капитала на ADMIE

18:05 | 11.12.15 г.
Гръцката държава все пак ще държи контрола в електроенергийния оператор

Атина и кредиторите са успели да намерят компромис относно приватизацията на ADMIE, съобщава гръцкото издание "Катимерини", позовавайки се на свои източници.

Според информацията държавата ще остане мажоритарен собственик в електроенергийния оператор - с 51% от капитала. 20% ще бъдат продадени на стратегически партньор, а останалите 29% - чрез Атинската фондова борса.

Първият кабинет на Сириза спря сделката за приватизацията на ADMIE в началото на годината. Тогава за продажба бяха обявени 66% от капитала на дружеството, част от държавната енергийна компания РРС. Днес премиерът Алексис Ципрас, вече във втория си мандат, съобщи пред парламента, че операторът на енергийната мрежа остава в държавни ръце, допълва Ройтерс.

Агенцията посочва, че оценката на ADMIE е 900 млн. евро.

Атина обаче все още не е приключила разговорите с кредиторите си за създаването на новия приватизационен фонд. В него през следващите 30 години трябва да бъдат набрани поне 50 млрд. евро от продажбата на държавни активи.

Новият приватизационен фонд ще е от ключово значение за получаването на последната част от първия транш за страната по спасителната програма, подписана през лятото. До 18 декември Гърция трябва да покаже, че изпълнява очакваните реформи, за да получи последните 1 млрд. евро.

В началото на следващата година пък ще бъде направен цялостен преглед на изпълнението на предвидените досега мерки. Вече има ясни сигнали, че след това ще може да се стигне и до предоговаряне на задълженията на Гърция - нещо, което допреди месеци не се коментираше.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още