IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският Cosco е единственият кандидат за приватизацията на пристанище Пирея

Пристанището е на практика център на гръцкото търговско корабоплаване

17:08 | 23.12.15 г.
Китайският Cosco е единственият кандидат за приватизацията на пристанище Пирея

Китайският холдинг Cosco засега е единственият кандидат да купи държавния дял в гръцкото пристанище Пирея, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на два независими източника.

Другите два одобрени инвеститора - APM Terminals, собственост на датския конгломерат A.P. Moller-Maersk, и базираният във Филипините оператор на пристанища Internationaл Container Terminal (ICTS) – така и не са подали оферти до понеделник, когато е бил крайният срок. Двете компании са отказали коментар.

Приватизацията се очаква да осигури на Гърция стотици милиони евро. Фондът Hellenic Republic Asset Development Fund, който управлява продажбите на държавни активи, заяви, че ще затвори търга за пристанището на 12 януари.

„Би било сложно да се приемат оферти след срока, но не би било прецедент“, казва един от източниците. Без значение колко са офертите, Cosco се счита за фаворит, тъй като вече управлява два терминала за контейнери в Гърция по силата на договор за 35-годишна концесия, сключен през 2009 г. 

Пристанище Пирея се намира на няколко километра от столицата Атина и е на практика център на гръцкото търговско корабоплаване, както и едно от най-големите пристанища в Средиземно море. Тъй като Пирея е най-близкото западно пристанище до Суецкия канал, Cosco вече го използва за транзитен хъб за азиатските доставки за Европа.

„Освен сегашното им присъствие в Пирея, китайският концерн има дългогодишни отношения с гръцкото търговско корабоплаване, включително кредитни линии за милиарди долари за строеж на кораби в китайски корабостроителници“, казва Йоргос Ксирадакис, съветник на China Development Bank, базиран в Атина. „Затова ще бъда изненадан, ако Cosco не спечели търга“, допълва той.

Стергиос Питсиорлас, който оглавява Hellenic Republic Asset Development Fund, заяви пред Wall Street Journal миналата седмица, че фондът може да вземе предвид съществуващата инвестиция на Cosco в Пирея, когато взема решение.

Гръцкото социалистическо правителство отложи приватизацията с една година, което отблъсна потенциалните инвеститори. Международните кредитори на закъсалата държава посочиха приватизацията на държавни активи като условие за отпускането на спасителния заем.

Сделката за Пирея включва продажба на 67,7-процентов дял в Piraeus Port Authority, като първо 51% ще бъдат прехвърлени на спечелилата компания, а останалите 16,7% ще бъдат прехвърлени през следващите пет години, когато изискванията за инвестициите в инфраструктура бъдат изпълнени.

Източници на WSJ казват, че продажбата може да привлече около 700 милиона евро. Пазарната капитализация на пристанището е 357 милиона евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още