IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте тиктакащи бомби в бъдещето на Гърция

Правителството трябва да прокара редица реформи, всяка една от които обаче се оказва сериозно предизвикателство

08:03 | 14.12.15 г. 34
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Помните ли гръцката криза? При последната ни проверка новото гръцко правителство достигна до споразумение с кредиторите и страната пое по пътя към възстановяването, или поне към стабилност. Е, не точно, коментира BloombergView.

От няколкото дни в Атина в началото на декември, прекарани в разговори с инвеститори, бизнес лидери и правителствени представители, стана ясно, че шансовете за фатална погрешна стъпка остават високи. Въпреки че министър-председателят Алексис Ципрас получи одобрение на бюджета си за 2016 г. - макар и с малко, след като 153 депутати подкрепиха бюджета, двама се въздържаха, а 145 гласуваха срещу него, бъдещите предизвикателства правят предишните му действия (особено пренебрегването на резултатите от собствения му референдум) да изглеждат лесни.

Бюджетът призовава за продажба на държавни активи, реформиране на заплатите в публичния сектор, намиране на решение за лошите заеми в банките на страната и коригиране на счупената пенсионна система. Всяко едно от тези предизвикателства може да се окаже неприемливо за гръцкия парламент и да започне нова криза. Опитът да се наложат точни дати за прилагането на тези реформи върху представителите е обречен на провал. Затова има пет тиктакащи бомби, които стоят на пътя пред Гърция през следващите седмици.

Необслужваните кредити

Процентът на гръцки заеми, които не се изплащат, включително ипотеки, потребителски заеми и корпоративни кредити, е над 48%, сочи доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ) от октомври. Не е учудващо, че акциите на гръцките банки изгубиха 95% от стойността си през тази година.

Правителството планира да представи закони, които ще позволят на банките да аутсорсват управлението на необслужваните им кредити и ще създаде структура, чрез която ще могат да продават пакети на трети страни. „Има много фондове за дялово участие, които посещават Гърция“, казва Аристидис Ксенофос, който ръководи Фонда за финансова стабилност на Гърция, отговорен за поддържането на банковата система в състояние на платежоспособност. „Те осъзнават, че има скрита стойност в необслужваните кредити на банките“.

Това звучи обещаващо, макар че не е ясно дали законите трябва да бъдат осъществени до средата на този месец (както искат кредиторите на Гърция), или конкретни предложения по тях ще са достатъчни (както твърдят представителите на Гърция). Когато управляващата партия СИРИЗА бе в опозиция, тя остро се противопоставяше на идеята дълговете да бъдат прехвърляни към наричаните от нея „фондове лешояди“, поради което някои в момента се чудят дали сега ще има протакване на процеса. Нещо повече, макар че банките няма да могат да продават ипотеки върху първични жилища, има вероятност да започне вълна от протести срещу перспективата трети страни да тормозят собствениците на жилища, за да изплатят задълженията си.

Пенсионната реформа

Всички са съгласни, че със средно ниво на гръцката безработица от над 25% през тази година сегашната пенсионна система е неустойчива. Няма достатъчно хора, които да вкарват пари в нея, а нивото на безработица от над 20% за повече от четири години води до риск от създаване на подкласа от хора, които никога не са допринасяли за системата и никога няма да могат. Много домакинства в момента зависят от пенсията на един-единствен член на семейството, за да бъдат платежоспособни.

Според министър от кабинета вместо съкращаване на помощите предложеното решение ще поиска от текущите служители и работодатели да повишат вноските си. Той признава, че вече има голям проблем с работодателите, които не регистрират служители, на които плащат под масата, за да избегнат пенсионните задължения. Въпреки това той казва, че правителството не желае да намали пенсиите и да рискува да предизвика политическа нестабилност.

Министърът настоява, че условията на последния спасителен заем изискват единствено постигането на икономии от 1% от БВП, без да се настоява за реформа на системата. Това едва ли отразява духа на нуждите, дори ако от техническа гледна точка съответства на споразумението.

Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

30
rate up comment 4 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Водещият причинител на гръцката криза е сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази държавна грешка Гърция нямаше да има сегашни дългове.С преустановяване на тази държавна грешка ще се прекратят сегашни стопански трудности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
vgs
преди 8 години
(Продължение на 31)Разбира се тук идват другите "участници" - кредитополучателите. (Гражданите с депозитите се "спасиха" благодарение на рефинансирането.)Процентът на невърнати кредити в Гърция е (бих казал значително) по-голям. Колко - това никой не знае точно. Много от кредитите, които не се водят необслужвани, са разсрочени (до 40 години!), а други са "маскирани" под всякакви форми (плащат се нередовно само лихви, или ...), но се водят обслужвани. Така, че сега играта е да се "запазят" респ. "спасят" кредитополучателите (това са част от същите "спасени" депозанти, но в друга роля).Може би възелът с плащането на "сметката" на Гърция ще започне да се разплита с банките или поне това ще бъде индикатор как ще се развива "действието" по нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 0
vgs
преди 8 години
Ясно е че Гърция го играе като клиент в ресторант, който ще прави "бомба" (ще се "измъкне" без да плати). Само, че сметката е вече такава, че не може да се "измъкне" (много погледни са "приковани" към нея) и минава на варианта да чака, докато ресторанта се "запали". (има доста запалими материали наоколо, а се разхождат разни хора със запалени факли, а иконструкцията е лесно горима.) Всеки път когато сервитьора (даже и салонния управител) дойдат да поискат сметката, те "поръчват" още, защото така отлагат плащането. В момента (от "персонала на ресторанта") са на етапа как да съкратят този процес и/или да получат "частично плащане".Що се отнася до гръцките банки те отдавна (де факто) са фалирали. Само, че те са толкова рефинансирани от европейски структури (ЕЦБ, фондове за стабилизации, ликвидности, ...) и през гръцката ЦБ, че техният фалит е проблем на тези структури и на гръцката държава (а не на акционерите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Че то и аз да имах кредит в гръцка банка и аз нямаше да го плащам, освен ако не ми е изпила чавка акъла. 48% необслужвани кредити. С напълно реалната тенденция много скоро да станат 100%. И ко праим тогава? Да видим по какъв точно начин ще се съберат парите от 100% от длъжниците. Въобще не вярвам да има такъв начин.----Аз пак да попитам простичко: защо бе джанъм, защо ги раздаваха тия кредити на по 90% финансиране, на "бай Иван" дето преди кредита е имал 1000 лв в джоба? Ей това - НЕ мога да си го обясня и не мога! Ако съм банкер, никога, ама никога няма да дам заем, който е повече от това, което мога да му взема до заема. съща така - никога не бих дал заем, вноската по който е по-голяма от 15-20% от чистият доход. А какво беше 2007-2008 - вноска/доход - допустимо 60%!!! Та това е 100000 % невъзвращаем кредит!Питам - защо го правеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
хахах ти верваш на БНБ че са 24%*** си още от техния доклад за фалита на КТБто пишеха че средно са 35% от преди 1 годинасега сигурно са колкото гръцките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
хахах ти верваш на БНБ че са 24%*** си още от техния доклад за фалита на КТБто пишеха че средно са 35% от преди 1 годинасега сигурно са колкото гръцките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 8 години
....еееех, ако знаеше само колко много ми се искаше да си прав....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 10
studioaa
преди 8 години
Още не късно за нас, да не върнем на правилния път - или пътят на независимата държава. ЕС е пред крах, а това ще се отрази много добре на цяла Европа, както и на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
ако ме питаш какво искам то е ясно че като не ставаме за швейцария на балканите то поне да си бяхме останали българия на балканите но май и това е вече невъзможно--съгласен съм с това. БЕШЕ възможно. В годините 90-2000 някъде сбъркахме пътя. Тогава беше възможно, защото населението все още имаше пари преди оня обир. От тогава насам сме на подаяния и скачаме според тоягата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
не е нужна Ванга за да знаем, че няма империя, която не се е разпадала рано или късно. Просто факт от хилядолетна история на модерния човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още